Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Hitparády k ničemu

"Samotné výsledky samozřejmě nevypovídají o stavu české hudební scény. To ani nikdy žádná soutěž tohoto typu vypovídat nebude,“ napsal v bezprostřední reakci na televizní přenos Andělů na serveru iDnes.cz Ondřej Bezr. Z perspektivy toho, jakou podobu české hudební ceny mají, to je samozřejmě pravda. Stačí si ale představit situaci, že si za patnáct let někdo bude chtít udělat letmý přehled o tom, co se poslouchalo v roce 2010. Nejpohodlnější pochopitelně bude prolétnout si výsledky největší tuzemské ankety a mrknout se na prodejní žebříček sestavovaný Mezinárodní federací hudebního průmyslu (IFPI). V tu chvíli oba zdroje vypovídají nebezpečně mnoho.

U výsledků Andělů totiž nikde nebude hvězdička s poznámkou "od ankety se ve své době distancovala drtivá většina odborné veřejnosti“, stejně tak hitparáda předloží pouze pořadí, ale nezveřejní už, jak zanedbatelné ty prodeje byly. Dva základní nástroje, které mají jednoduchou metodou mapovat hudební dění, zastaraly, přestaly stačit na svoji funkci. Dění na scéně propadává jejich sítem a paradoxně tak zachycují čím dál víc mimohudebních jevů.

Stačily dva týdny od přenosu letošních Andělů a kapela Charlie Straight, která na nich sesbírala tři ceny, vystoupala na 15. místo českého albového žebříčku. Přestože je deska She’s a Good Swimmer na světě již rok, debutanti potřebovali až expozé v televizi, aby zasáhla do zdejší hitparády. Potvrdila tak čím dál běžnější praxi západních hitparád,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].