Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Zná Fischer Viktoriagruppe?

Rusové se zřejmě snaží ovládnout ropné strategické zásoby Česka

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

V posledních týdnech se zřejmě začala naplňovat předpověď expertů z tajných služeb, včetně BIS. Řada indicií naznačuje, že ruský ropný gigant Lukoil začíná v Česku ovládat stále více obchod s ropou. A tentokrát jde opravdu do tuhého. Lukoil by mohl během tohoto jara ovládnout deset procent českých strategických zásob ropy a patnáct procent nafty.

Přesně řečeno těch zásob, které jsou určeny jako rezerva pro případ katastrof, válečných konfliktů nebo třeba zastavení ropných dodávek z Ruska. Zejména to poslední není žádný scénář žánru sci-fi, naopak, od poslední vážné hrozby, že to Kreml udělá, uběhly sotva tři měsíce.


  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Salám v ruském stylu

Správa státních hmotných rezerv (SSHR). Už jen přečtení těch čtyř slov navozuje pocit nudy. Přitom jde o státní společnost, která drží klíč ke skladištím nouzových zásob, jako je ropa, potraviny nebo třeba bavlna. A pokud jde o ropu, naftu či letecký benzin, naznačuje řada důkazů a indicií, že se správa chová, jako by šlo o majetek manažerů společnosti, a navíc jako by rezervy na časy nouze byly obyčejným obchodním artiklem. Ale poslední krok – pronájem nafty do rukou nečitelné německé společnosti – vyvolává vážnou obavu z ohrožení naší energetické bezpečnosti.

O co konkrétně jde? SSHR podepsala smlouvu s německou společností Viktoriagruppe, že uskladní v jejích německých zásobnících patnáct procent…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].