Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Technologie

Kniha nás čte

Co kdyby detektivka, kterou máte na nočním stolku, poznala, že bloudíte očima po stránce a hledáte, kde jste ztratili nit? A kdyby časopis, jejž držíte v ruce, detekoval, že jste se právě pozastavili nad cizím slovem? Nebo naopak, že vám s nudným textem došla trpělivost, zběžně prolétáte řádky a snažíte se zachytit jen hlavní sdělení? Počítač to zařídí: kamera šedesátkrát za vteřinu zjistí, kam přesně se na stránce díváte. Software pohyby očí průběžně vyhodnocuje a hned reaguje. Tápajícímu čtenáři ukáže šipkou místo, kde přestal číst. K obtížnému výrazu, na němž zrak ulpěl příliš dlouho, nabídne výklad, překlad či výslovnost. A tomu, kdo chce text jen proletět, skryje nepodstatné a zvýrazní klíčové pasáže.

Trojice badatelů z německého Kaiserslauternu představila Text 2.0 (http://text20.net/) v říjnu na knižním veletrhu ve Frankfurtu. Až v posledních dnech se jim ale podařilo přitáhnout k němu pozornost širší veřejnosti. V sobotu 3. dubna se totiž za oceánem začal prodávat Apple iPad, dotyky prstů ovládaný „sexy počítač“ typu tablet, tedy bez klávesnice, velký právě tak do kabelky. Nejdychtivěji očekávaná digitální hračka letošního roku chce změnit způsob, jakým čteme, ba dokonce odstartovat revoluci v knižním, časopiseckém a novinovém byznysu.

To je možná příležitost i pro tak převratné (či zvrácené?) nápady, jako jsou písmenka, která se mění podle toho, jak se na ně zrovna díváme. Na displejích první generace iPadu se taková možnost ještě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].