Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Topolánek odchází, ODS...

Rozhodnutí šéfa občanských demokratů mění rozložení sil před volbami

Pád do propasti, a nebo naopak útěk z lopaty zlé ježibaby? Jeden z nejvýraznějších politiků posledních deseti let končí – Mirek Topolánek vzdal pozici lídra ODS pro parlamentní volby, což znamená, že nebude příštím premiérem. Rozložení sil před volbami se dramaticky mění.

Už toho bylo moc
Je paradoxem, že vaz Mirku Topolánkovi zlomila vcelku banální událost. Nešťastné vyjádření na téma sexuálních a národnostních menšin, které vzbudilo rozruch jedině díky tomu, že bylo vytržené z kontextu. Topolánek rozhodně není ani antisemita, ani xenofob. Není ani fér z něj dělat hlupáčka stojícího mimo realitu, jak se o to pokusila některá média. Možná stojí za to připomenout, že celkem s přehledem zvládal předsednictví Evropské unie, které vzhledem k dění ve světě vůbec nebylo jednoduché. Vypořádat se s Topolánkem jednou nálepkou prostě nejde.

Největší problém Topolánka byl, že k sobě nabízel nefunkční návod k použití. Za svou velkou přednost totiž vydával, že mluví tak, jak mu zobák narostl, a že na rozdíl od jiných je tím autentický. Byť už je Topolánek tak trochu mužem minulosti, zanesme pro budoucnost: Česko nepotřebuje politiky, kteří plácnou do éteru všechno, co je napadne.

Vážnější ale bylo, že rychlé zkratky ve slovech vedly Mirka Topolánka často k velkým zkratům v činech. Tak se nechal zaplést do kauzy tzv. justiční mafie, tedy skupiny soudců a státních zástupců, kteří z podlézavosti k moci zametli pod koberec případ…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].