Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Jsem skvělý, jsem váš

Geniální první housle Owena Palletta

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Drobný mladík na pódiu ladí housle a piano. Rozhodně nevypadá jako jedna z nejzajímavějších postav současné hudební scény. Mohl by to být spíš technik, který si tady přivydělává na nájem. Přestože mu už bylo třicet, do vzezření muže má ještě daleko. Po necelých dvaceti minutách mávne na osvětlovače, aby v koncertním prostoru pražské kavárny NoD zhasl. Zima končí a publikum sleduje nástup jednoho z nejlepších pražských klubových koncertů posledních let. Umělec, který právě vydal celosvětově ceněné album, hraje v malém sále provinčního města: to je vždycky událost, která se ještě dlouho probírá v barech. Dnes hraje Owen Pallett – kanadský houslista a zpěvák, který opět nahlas připomíná pravdu, že na housle se dá zahrát úplně všechno.

Nevím, kde to je
Promotéři si pochvalovali, že Pallett se sice stal celebritou, ale chová se stejně, jako když ho ještě skoro nikdo neznal. Nejsou to řeči: právě díky tomu dokázali organizátoři jeho v pořadí již třetí tuzemský koncert udržet na přijatelných nákladech. A jejich hvězda se chová jako kluk odvedle i na pódiu. Bezprostředně reaguje na výkřiky z publika, po koncertě podepisuje vinyly a fotí se s každým, kdo má zájem.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Pallett patří mezi elitu současné scény, která tvorbu nechápe jenom jako instinktivní skládání a zpívání písniček. Jeho muzikantské vzdělání je plné: klidně můžeme říkat, že má vysokou. Na Torontské…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].