0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura3. 1. 20104 minuty

Veselá, či smutná? To je jedno

Kapela Kazety je příkladem dobré a vtipné české elektroniky

Na tenhle debutující český projekt by se při inventurách roku 2009 nemělo zapomenout. Loni se víc mluvilo o Midi Lidi, kteří s materiálem, co by vydal na slušných dvacet minut, vydali více než hodinovou přednášku o Kraftwerk. Kazety proti nim všem připadaly jako milé rozptýlení a nikdo neměl odvahu, aby na ně ukázal jako na příklad dobré, vtipné, zábavné české elektroniky. Provedeme to až teď.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Eponymní album Kazet je přesně ta hudba, kterou chtěl celou druhou polovinu devadesátých let slyšet posluchač Radia 1 ohlížející se natěšeně za hranice, protože doma se nic adekvátního nehrálo. Škoda, že si tuhle desku nemohl pustit už v roce 1997 na kazetě a bude ji teď od Kazet poslouchat z MP3.

Úplně bezděčně
Na Kazetách se dá dobře ukázat, odkud se berou muzikanti české alternativní scény: posluchač nedostává to, co potřebuje, tak se radši naučí hrát si s mašinkami a udělá si hudbu sám. David Doubek (lidi na akcích baví také jako DJ Ventolin) a Johana Švarcová (mimo jiné divadelnice) jsou upřímní lidé: svou tvorbou odhalují své dětství a to, že ještě pořád sledují trendy. Během vyrůstání se z končících barevných osmdesátých let dostali do žánrově i esteticky rozpolcených let devadesátých, ve kterých se odděleně v zájmu o publikum předháněly americká lo-fi a britská taneční kultura.

Sledovali obě scény, když si hráli s…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc