Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Pro uplynulý rok platilo, že byl úplně jiný, než si všichni představovali. Každá budoucnost je nejistá, ale příští rok v ekonomice, ve světě i doma, přináší neobvyklou nejistotu předpovědí a značnou variabilitu scénářů.

Vrátí se hospodářský růst? A když ano, na jaké úrovni? Čeká ekonomiky další výkyv směrem dolů? Nečeká nás dvojitá recese typu písmena W?

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Smíšená data přicházejí z Ameriky. Na jedné straně se už déle než půl roku velmi daří burze, akcie dohánějí ztráty z loňského podzimu a letošní zimy.

Jenže potíž je v tom, že akciový trh jako by se vymykal vývoji „reálné ekonomiky“. Hospodářské výsledky podniků nejsou zdaleka tak dobré a nezaměstnanost dále míří směrem vzhůru. Velkým americkým bankám se v poslední době daří dobře (postupně vracejí státní pomoc), ale je to především proto, že těží z vládní asistence, státních garancí a hlavně levných peněz.

Ceny rodinných domů se v USA stabilizovaly, a začaly dokonce růst, pro komerční nemovitosti to však vůbec neplatí. Jaký to bude mít dopad například právě na banky?

Symbolem nejistoty a nepředvídatelnosti je americký dolar. Logicky by měl klesat (Amerika je zadlužená a podle mnohých ji čeká vysoká inflace), jenže on minimálně poslední měsíc naopak stoupá.

Podobně nepředvídatelná je Evropa. Jsou tu náznaky oživení, ale nezaměstnanost pořád roste. Navíc se v říjnu nečekaně propadla průmyslová výroba v eurozóně, i když se čekal opak. Jsou to dozvuky krize, nebo důsledek příliš silného eura?

Rok 2010 se v Evropě může rovněž stát rokem státního bankrotu, který je v Řecku vcelku na spadnutí. Každopádně je jisté, že Řecko bude muset podstoupit léčebnou kúru, rozsahem v podstatě nevídanou.

Příští rok se rozhodne, jestli se situace v pobaltských ekonomikách, Maďarsku a Rumunsku, tedy ve státech, které jsou pod kuratelou MMF, otočí k lepšímu, či nikoli.

A nakonec je vcelku jisté, že letošní rok bude rokem výstupních strategií (exit strategies), kdy centrální banky začnou postupně opouštět experimentální politiky a oživující balíčky, které si kladly za cíl kompenzovat – alespoň do určité míry – propad soukromé poptávky. Uvidíme, jestli se „výstupní strategie“ podaří koordinovat na evropské úrovni i globálně.

Zatím ani netušíme, zda se tenhle rok stane rokem návratu mírné inflace, nebo zda bude spíše pokračovat tendence k poklesu cen.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].