Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Lodičky jsem nechal doma

Milk Guse van Santa získal osm oscarových nominací a právě startuje u nás a celé Evropě. Je to příběh prvního amerického politika, který vyhlásil, že je homosexuál.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Tak na otevřenou homosexualitu! - Autor: IMDB/Out Now • Autor: Respekt
Fotografie: Tak na otevřenou homosexualitu! - Autor: IMDB/Out Now • Autor: Respekt

MilkGuse van Santa získal osm oscarových nominací a právě startuje u nás a celé Evropě. Je to příběh prvního amerického politika, který vyhlásil, že je homosexuál. Harvey Milk, původně newyorský broker, odešel počátkem 70. let minulého století s přítelem do San Franciska. Atmosféra volné lásky uvadala a v Kalifornii zvedalo hlavu konzervativní hnutí „pro rodinu“. Homosexualita ve Státech nebyla trestná, ale vyhazovy z práce a problémy s pronájmem bytu tu byly na denním pořádku. Charismatický a praktický Milk se stal neoficiálním „starostou Castro Street“. Rovnal potyčky s policií, svůj obchod s kamerami proměnil v aktivistické centrum a několikrát kandidoval do městské rady. Neúspěšně, ale učil se.

Když konečně roku 1977 vyhrál, stáli za ním i místní levicoví demokraté, senioři, latinos, handicapovaní. Milk byl „jejich“ radní. Nelze říci, kam by to dotáhl, protože se stal společně se starostou San Franciska obětí atentátu. Podstatné je, že je neoficiálním otcem „coming outu“. Vyzýval homosexuály, aby o své orientaci řekli rodičům, šéfům i přátelům. Vystihl, že největším nepřítelem jinakosti je její démonizace. Ta plyne z utajování a strachu na jedné straně a z nedostatku informací na straně druhé.

Když lidé uvidí, že jsme normální, přijmou nás bez problémů, říkal Milk. Jeho sen se splnil a republikánský starosta San…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 58 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].