Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Výletů už bylo dost

Nový ministr pro menšiny a lidská práva Michael Kocáb začal s vervou. Brzy po nástupu slíbil, že odstartuje kolečkem po sociálně vyloučených lokalitách a už tento týden se chystá do Brna. Kromě seznamování se s romskými ghetty je ale především nutné dotáhnout zásadní projekt, který s nimi souvisí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Na detaily se mě zatím neptejte. (Ministr Kocáb) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Na detaily se mě zatím neptejte. (Ministr Kocáb) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Nový ministr pro menšiny a lidská práva Michael Kocáb začal s vervou. Brzy po nástupu slíbil, že odstartuje kolečkem po sociálně vyloučených lokalitách a už tento týden se chystá do Brna. Kromě seznamování se s romskými ghetty je ale především nutné dotáhnout zásadní projekt, který s nimi souvisí. Řeč je o „spící“ agentuře, která má pomoci zlepšit život českých Romů. Cestu za úspěchem je možné začít pátráním po tom, proč se věci během úřadování Kocábovy předchůdkyně Džamily Stehlíkové zadrhly.

Špatný start

Když před dvěma lety chomutovská zastupitelka Džamila Stehlíková přijímala nově vzniklý post ministryně pro menšiny a lidská práva, jevila se jako zajímavá volba. V politice se pohybovala osm let, byla předsedkyní Výboru pro národnostní menšiny a díky kazašskému původu měla zkušenost s předsudky.

Zároveň se objevovaly hlasy, že nový ministerský post je zbytečný. Tím spíš, že začátek nebyl zrovna šťastný. Ve snaze řešit neutěšenou situaci romských rodin vystěhovaných bývalým vsetínským starostou Jiřím Čunkem na Jesenicko a Prostějovsko chtěla Stehlíková pomoci státními dotacemi. Chvíli trvalo, než si uvědomila, že dotace na opravy soukromých domů nejsou možné. Náhradním řešením se tedy měla stát finanční sbírka mezi poslanci, senátory a ministry. Tu však odmítli z hrdosti samotní Romové.

S podporou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].