Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Prvních 15 minut

Útočiště s. r. o.

Projekt Útočiště si Epos zvolil jako svou klauzuru na pražské VŠUP. Studuje tu krátce, a ačkoli tuší, že vstupem na akademickou půdu musí časem nutně přijít o writerskou krycí identitu, zatím si ji chce ponechat. Zároveň nechce zveřejňovat konkrétní místo, kam Útočiště umístil.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Je tu dobře. (Janko před Útočištěm) - Autor: Jan H. Vitvar • Autor: Respekt
Fotografie: Je tu dobře. (Janko před Útočištěm) - Autor: Jan H. Vitvar • Autor: Respekt

„Hlavní je, že sem nefouká. To se nedá srovnávat s tím, co bylo tam,“ ukazuje Janko směrem k řece. Do Prahy se dostal ze Slovenska a nějak se to sešlo, že skončil na ulici, respektive pod mostem. Tam ho na podzim našel Epos, šestadvacetiletý writer, jedna z nejoriginálnějších postav zdejší graffiti scény. „Čtrnáct dní jsem chodil mezi bezdomovce, vytipoval jsem si u nich čtyři místa, kde to nikoho nebude opruzovat a kde to bude stát pod mostem, aby to déšť za měsíc nezlikvidoval,“ vypráví Epos před vlastnoručně vyrobenou obytnou buňkou, ve které teď žije Janko s Majkou, a když jsou velké mrazy, tak i s dalšími přáteli.

Projekt Útočiště si Epos zvolil jako svou klauzuru na pražské VŠUP. Studuje tu krátce, a ačkoli tuší, že vstupem na akademickou půdu musí časem nutně přijít o writerskou krycí identitu, zatím si ji chce ponechat. Zároveň nechce zveřejňovat konkrétní místo, kam Útočiště umístil. Požádal sice o pronájem desetimetrového pozemku, na kterém bouda stojí, žádost se ale teprve vyřizuje, a jestli bude Janko s Majkou v noci dál spát v teple, teď záleží čistě na benevolenci policejních pochůzkářů. „Není tam sociální zařízení ani voda, takže povolení na obytnou buňku těžko dostanou. Můžu to poupravit na žádost o využívání místa. Uvidíme. Na druhou stranu by jinak stejně žili pod mostem,“ uvažuje Epos.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].