Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Co drží svět pohromadě

V atmosféře Marsu byl před několika lety objeven metan. Diskutuje se o tom, že je možná produktem mikroorganismů. Překvapilo by vás, kdyby byl na Marsu život?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Autor fotografie: Matěj Stránský • Autor: Respekt

V atmosféře Marsu byl před několika lety objeven metan. Diskutuje se o tom, že je možná produktem mikroorganismů. Překvapilo by vás, kdyby byl na Marsu život?

Mars se ze všech planet sluneční soustavy nejvíce podobá Zemi. Bezpečně víme, že tam kdysi tekla voda, nacházíme meandry a horniny, které se usadily ve vodě. Alespoň část vody na Marsu pořád je, ať už v polárních čepičkách nebo skrytá pod povrchem. Zároveň i na Zemi známe formy života, které žijí v naprosto odlišných podmínkách, než na jaké jsme zvyklí – při teplotách daleko nižších nebo vyšších. Život na Marsu tedy není vyloučen a příliš bych se tomu nedivil.

Měli bychom pak právo zasahovat do vývoje cizí planety?

I když v příštích dvaceti letech žádná výprava s lidskou posádkou na Mars zřejmě nepoletí, domnívám se, že je nemožné, že by se lidé na Mars nikdy nevypravili.

Let astronautů je ale podle mne i mnoha mých kolegů zbytečný. Byl by velmi drahý a přitom skoro všechno mohou udělat automaty. Lidská výprava je jenom viditelnější z politického hlediska. Na druhou stranu, kdyby John F. Kennedy nevyhlásil, že se poletí na Měsíc, v době, kdy po tom byla celospolečenská poptávka, možná by nebylo tak snadné získat pro projekt peníze a možná by dnes do kosmu nelétalo tolik automatů.

Zastánci pilotované mise také říkají, že to, co robot zmapuje za půl roku, zvládne…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].