Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

České zbraně proti Rusku

Dekret ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, podle kterého je moskevská vláda povinna zavést ekonomické sankce proti zemím vyzbrojujícím Gruzii, se týká především České republiky.

Dekret ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, podle kterého je moskevská vláda povinna zavést ekonomické sankce proti zemím vyzbrojujícím Gruzii, se týká především České republiky. Už roky patříme mezi hlavní dodavatele vojenského materiálu pro gruzínskou armádu. Byly doby, kdy to nebylo příliš košer, nyní ovšem vzkaz vyvolává jistou vlasteneckou pýchu: pomáháme přece zemi zoufale se snažící udržet si nezávislost na ruském obrovi. Český obchod se zbraněmi je ovšem závislý na ruských komponentech, a tak je tu jedno nemalé riziko. Že totiž zdejší zbrojařští lobbisté vystrašeně prosadí konec gruzínských obchodů právě v době, kdy se ta věc stává národním zájmem a solidaritou vysoce strategické důležitosti.

Tři G

Podle názoru Evropské unie, USA a ostatních zemí kromě Ruska a Nikaraguy je Abcházie stále součástí gruzínského území. Umístění tamních ruských základen je tedy jasnou kremelskou provokací. Odezva ve světě je ale nulová, diplomaté zatím mlčí i k Medveděvovu dekretu.

Politici jsou prostě opatrní. Jak upozornil nedávno londýnský Ústav pro strategická studia, klíčovým úkolem NATO je v současné době úspěšný konec afghánské mise. A k tomu NATO podle studie potřebuje Rusko a severní cesty pro zásobování. Pro Gruzii to nevypadá dobře. Význam rusko-gruzínského konfliktu pro globální bezpečnost byl totiž hodně brzy překryt světovou ekonomickou krizí, americkými prezidentskými volbami a nejnověji válkou v Gaze. Počáteční tah…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].