Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Trápení modrých nekončí

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

ODS čekají výbušné Vánoce

Po krizi kolem nedávného kongresu, kdy se ukázalo, že ODS sice není nadšená z toho, že ji dál vede Mirek Topolánek, ale jinou alternativu nemá, postihly konzervativce další potíže. Hlasování o rozpočtu rozpoutalo spor o to, zda dál podporovat Fischerovu vládu, nebo se od ní distancovat.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Nečitelnost versus odpovědnost

Vypadalo to jako kompromis, s nímž se všichni ve straně víceméně smířili. ODS předminulý týden sice nezvedla ruku pro rozpočet, jemuž ve sněmovně zásluhou ČSSD, komunistů a v některých bodech i lidovců nabobtnal už tak velký deficit, ale odchodem z jednacího sálu umožnila jeho přijetí.

Jenže smíření nejsou občanští demokraté ani omylem. Nejvýraznější hlas zazněl od poslance Borise Šťastného, který se za postup při hlasování o rozpočtu minulý týden dokonce omluvil v dopise spolustraníkům a voličům. „Dostal jsem se do palby esemesek, nikdo z mých kolegů nechápal, proč jsme se takto zachovali,“ vysvětluje Šťastný důvody, které ho k vysvětlení vedly. „Tahle ambivalentní pozice nám strašně škodí, chováme se sice státnicky, ale necháváme TOP 09, aby slízla smetanu a brala nám voliče.“ Na rozdíl od ODS byla totiž Schwarzenbergova a Kalouskova partaj…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].