Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Jak hodnotíte vládní návrh týkající se drog, kdy vláda rozhodla, které rostliny a houby se budou považovat za omamné a jaké množství bude možné mít v držení? Je to krok správným směrem?

Dušan Dvořák • Autor: Archiv
Dušan Dvořák • Autor: Archiv
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

DUŠAN DVOŘÁK

internetové poradenství www.konopijelek.cz a ředitel Ateliéru ALF

Jako odborník na léčbu závislostí, psychoterapeut a apatykář Konopné apatyky musím konstatovat, že návrh zákona je přímo strašný – jde o snůšku pokrytectví a alibismu maskovaného údajnou transparentností. Nejvyšší soud již v minulosti opakovaně konstatoval, že pěstování konopí k léčbě nerovná se výroba drog a jeho zpracování na medikamenty nerovná se trestný čin, takže navrhovaný zákon zcela popírá dosavadní právní praxi a pěstování konopí přímo zakazuje. Zákon pomůže dealerům a lidem, kteří rekreačně užívají drogy a kupují je na černém trhu. Ovšem léčitelé, kteří vyrábějí konopné produkty, jsou tímto zákonem ještě více kriminalizováni.

 

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

MARTIN HOLLÝ

ředitel Psychiatrické léčebny v Bohnicích

Myslím, že je dobře, když se v jakékoli problematice dělá jasno, určí se jasná pravidla. To svým rozhodnutím vláda udělala, ukončila nejasnost „množství většího než malého“. Důležité je také říct, že zjednodušená interpretace, že se pěstování a přechovávání malých množství psychotropních látek stalo beztrestným, není správná. Zůstává přestupkové řízení, které samo o sobě významné sankce neumožňuje, ale je nástrojem proti opakování přestupku. Rozhodnutí vlády tedy považuji za krok správným směrem.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

LIBOR KUNTE

ředitel Střední školy zahradnické a zemědělské v Děčíně

Seznamem zakázaných látek vláda kriminalizuje tisíce občanů jen proto, že mají koníčka – pěstují kaktusy! Zneužívání meskalinu z kaktusů je přitom stejně nepravděpodobné jako předpoklad, že středně inteligentní orangutan opíše bezchybně Bibli. Kaktusy totiž v našich podmínkách prakticky žádný meskalin neobsahují. A navíc: co si máme představit pod definicí pět kaktusů obsahujících meskalin? Lze předpokládat, že každý kaktusář má nějaký kaktus, a jsou mezi námi i tací „zločinci“, kteří se přímo specializují na kaktusy obsahující meskalin. Tím pádem je kriminalizace několika tisíc občanů Česka vhodná pouze pro smutný zápis do Guinnessovy knihy rekordů.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

MICHAL HAMMER

tiskový mluvčí Národní protidrogové centrály

Pokud vládní návrh, který zahrnuje seznam, respektive tabulky s množstvím omamných a psychotropních látek, vejde v platnost, znamená to krok správným směrem, protože sjednotí postup policie, státních zastupitelství kdekoli v republice a následně usnadní případná rozhodnutí soudu. Zjednodušeně řečeno, člověk kvůli překročení povoleného množství držení omamných látek bude stíhán, případně souzen stejně ve Frýdku-Místku i v Sokolově. Z tohoto důvodu je pro práci státních orgánů vymáhajících právo tento vládní návrh přínosem.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 51/2009 pod titulkem Anketa: Jak hodnotíte vládní návrh týkající se drog, kdy vláda rozhodla, které rostliny a houby se budou považovat za omamné a jaké množství bude možné mít v držení? Je to krok správným směrem?