Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Doba tekutá

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Ať dopadne summit v Kodani jakkoli, svět vstupuje do časů velké nejistoty. Klimatickým změnám už se nedokáže zcela vyhnout, bude nutné se jim přizpůsobit . Jenže jde to vůbec?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Bruce Ackerman

bude příště chytřejší. Nebude na nic čekat, sbalí si pár základních věcí a bude utíkat, co mu budou nohy nebo spíše motor jeho auta stačit. Bruce Ackerman je australský údržbář a dobrovolný hasič, jehož město vloni během rozsáhlých lesních požárů v australském státě Victoria obklíčily plameny a on se musel rozhodnout, jak se zachová. Podle toho, jak jeho příběh nedávno vyprávěl americký týdeník New Yorker, pohlédl před pár měsíci smrti do očí skutečně hodně zblízka.

V Austrálii jsou velké lesní požáry časté a způsob boje s nimi má své zvláštnosti. Zatímco v jiných částech světa je běžné nařídit evakuaci a nasadit profesionální hasiče nebo armádu, u protinožců dávají požární předpisy lidem výslovně na vybranou – buď se včas evakuovat, nebo zůstat na místě a sám bojovat proti živelní pohromě. Vysoké procento Australanů díky tradici sveřepé nezávislosti volí druhou variantu – zůstávají doma a na vlastní pěst brání svůj majetek proti postupující hradbě plamenů.

Zní to trochu šíleně, ale prý to jde. Jestliže je dům a jeho okolí na oheň připravený, nevisí nad ním větve stromů a podobně, spočívá princip v tom, že neztratíte hlavu,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].