Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Deset českých zpráv

Deset českých zpráv, které by vás neměly minout

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

"Občané by se měli o zemi aktivně starat a měli by se umět vyrovnávat s tím, co ji trápí."
Premiér Jan Fischer na Národní třídě k dvacátému výročí revoluce.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Oslavy 17. listopadu vedly neziskovky

Dvacetileté výročí od pádu komunismu se v celém Česku stalo přehlídkou občanské společnosti. Oslavy se přes počáteční kritiku, že je neorganizuje žádné z oficiálních míst, velmi povedly. A to především díky několika neziskovým organizacím, které pro občany připravily nejen koncerty a památeční pochody, ale i zamyšlení o stavu naší dvacetileté demokracie. Lidé, kteří se shromáždili v ulicích hlavního města, toto datum také využili k vyjádření svého postoje k politikům a především k prezidentovi Václavu Klausovi. Jeho stoupence i odpůrce museli na Národní třídě rozdělit až policejní antikonfliktní týmy.

Zpřísnění hazardu v nedohlednu
Podle výsledků jednání mezi zástupci sázkových kanceláří a českými zákonodárci zřejmě zpřísnění hazardu Česku na rozdíl třeba od Polska, kde komerční hazard výrazně omezili, zatím nehrozí. Sázení přes internet totiž navrhovali postavit mimo zákon lidovečtí poslanci, stejně tak jako zpřísnění poplatků za provozování hracích automatů. Podle poslance Miroslava Svobody z ČSSD je prý ale jejich návrh „utržený ze řetězu“ a nepodpořilo ho ani ministerstvo financí. Naopak na novém přísnějším loterním zákoně v jiném znění pracuje dnes tým ministra financí: chce zavést maximální výši sázek, maximální možné prohry u mladistvých, přísnější podmínky při získávání licence a zvýšení odvodů do státní kasy. „Chceme se tak dostat na úroveň obvyklou v zemích EU,“ řekl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Kongres ODS nové vedení nevolil

Občanští demokraté se po roce sešli v pražských Vysočanech. Letošní kongres ODS byl plánován jako nevolební, nicméně existovala možnost, že si strana nakonec nové vedení volit bude. Návrh, aby dosavadní předseda Mirek Topolánek požádal přítomných pět stovek delegátů o důvěru, ovšem podpořila pouze třetina z nich. ODS se tak věnovala tomu, co původně plánovala – dlouhodobému programu nazvanému Vize 2020. V ní chtějí konzervativci načrtnout představu, kam by se mělo Česko v následujících letech ubírat.

Více na str. 14 a 16–19.

 

Očkování proti chřipce začíná
Tento týden praktičtí lékaři podle informací ministerstva zdravotnictví zahájí očkování proti prasečí chřipce. První dávky vakcíny jsou určeny pro zdravotníky a chronicky nemocné lidi, které vytipovaly zdravotní pojišťovny. Celkem bude očkováno téměř milion lidí. Ačkoli ministerstvo tvrdí, že žádné nebezpečí nehrozí, epidemiologové se obávají, že by vysoký počet nemocných mohl ohrozit chod státu. V Česku je dnes více než šest set nakažených, nemoci podlehli už čtyři lidé. Prasečí chřipka však zkomplikovala průběh jejich stávajících chronických chorob.

Zlaté časy Kapsch
Soutěž, která v roce 2011 rozhodne o provozovateli mýta na silnicích nižších tříd, má už dnes favorita. Jak upozornily Hospodářské noviny, provozovatel dálničního mýta firma Kapsch už zakázku připravuje a nikdo jiný nemá přístup k potřebným informacím. Minulý týden zároveň vyšlo najevo, že z více než pětimiliardového zisku z výběru mýta spolyká letos tři čtvrtiny právě Kapsch na

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Beztrestná a zpožděná Blanka

Pražská policie nebude trestně stíhat stavaře pražského tunelu Blanka.

Při loňském masivním propadu zeminy nad tunelem podle policie nedošlo k obecnému ohrožení, protože v nebezpečí nebylo „alespoň sedm lidí“, jak stanovuje trestní zákoník, ale jen šest. „Dělníky za lidi nepočítáme,“ nedokázala vysvětlit postup pražské policie mluvčí Iva Knolová. Ve stejnou chvíli stavaři informovali o tom, že stavba se protáhne minimálně o rok.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Havel chce odvolání Žáčka

Ústav pro studium totalitních režimů se stal opět terčem kritiky a znovu se objevily hlasy požadující odstoupení jeho ředitele Pavla Žáčka. Petici, kterou zorganizoval aktivista Stanislav Penc, podepsal i exprezident Václav Havel. Kritiku tentokrát vzbudila kniha k dvacetiletému výročí vzniku Občanského fóra, ve které se píše, že výtvarník a zakládající člen OF Joska Skalník spolupracoval se Státní bezpečností. Autoři publikace čerpali pouze z materiálů StB a nedali prostor na vyjádření všem stranám. Petici Žáček ale vnímá jako snahu cenzurovat práci ústavu a odvolává se na svobodu bádání.

Korupce opět na vzestupu
Podle mezinárodního srovnání organizace Transparency International je Česká republika z hlediska potlačování korupce na 52. místě na světě. Oproti loňskému roku si tak pohoršila o sedm míst a nyní je v tabulce například za Jordánskem, Polskem nebo Bhútánem a jen těsně před Malajsií, Samoou nebo Namibií. Na čele žebříčku jsou dlouhodobě skandinávské země nebo Nizozemsko, letos se na první příčku dostal Nový Zéland.

ČEZ chce do Polska
Expanze české energetické firmy ČEZ pokračuje. Společně s německou společností RWE se ČEZ zřejmě bude účastnit tendru na prodej kontrolního podílu v polské energetické skupině Enea. Na prodej je asi 66 procent akcií, jejichž cena se odhaduje na 35 miliard korun.

Odborové svazy se dohodly, že zřejmě v půli prosince a v den, kdy bude sněmovna projednávat rozpočet ve třetím čtení, vyjdou tisíce policistů, hasičů a úředníků do ulic. Chtějí tak demonstrovat svůj nesouhlas s plánovaným snížením platů až o osm procent. Podle policejních odborářů by tak třeba policejní specialista u kriminálky měl přijít až o tři tisíce korun měsíčně. Obávají se také, že snížení platů bude důvodem ke zvýšení počtu odcházejících policistů. Těch má do konce roku opustit policejní sbor kolem dvou tisíc, využívají totiž „starého“ služebního zákona, který jim po deseti letech služby zaručuje měsíční rentu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 48/2009 pod titulkem Deset českých zpráv, které by vás neměly minout