Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Ne víc než tři

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Ohromující propad porodnosti s sebou nese velké výhody

V roce 1798 vydal Thomas Malthus Esej o principu populace, ve kterém předvídá, že světové zásoby potravin nebudou stačit populačnímu růstu. Nevybral si nejlepší dobu, protože právě tehdy se začaly odehrávat věci, které jeho myšlenky postavily na hlavu. Světem, který dnes známe jako rozvinutý, se prohnala industrializace, a prudce poklesla porodnost – nejprve ve Francii, potom v Británii, a nakonec v celé Evropě i Americe. Jak lidé bohatli, zmenšovaly se jejich rodiny, a jak se rodiny zmenšovaly, lidé bohatli.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Nyní k něčemu podobnému dochází v rozvojových zemích. Na některých místech klesá porodnost a rodiny jsou stále menší – například v Brazílii, Indonésii, a dokonce v některých částech Indie –, tedy všude tam, kde se to v představách běžného člověka dětmi jen hemží. V polovině světa je dnes porodnost 2,1 nebo méně. To je kouzelné číslo, které odpovídá stabilní populaci, a obvykle se mu říká „porodnost na úrovni prosté reprodukce“. Někdy mezi rokem 2020 a 2050 se světová porodnost dostane pod hranici prosté reprodukce.

V době, kdy znovu ožívají malthuziánské obavy a lidé mají strach o přelidněnou planetu, je pokles porodnosti překvapivý a do jisté míry uklidňující. Obavy z populační exploze přivádí k explozi a napovídá, jak řešit problémy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].