Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Zaslouží si Karel Gott státní vyznamenání – medaili Za zásluhy?

Lenka Dusilová • Autor: Archiv autorky
Lenka Dusilová • Autor: Archiv autorky
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

LENKA DUSILOVÁ

zpěvačka

Karel Gott je prostě fenomén a k významným osobnostem naší republiky bezpochyby patří, ať se to komukoli líbí nebo ne. I přesto, že jeho životní příběh postrádá dramatické grády oproti prožitým příběhům většiny osobností vyznamenaných v letošním roce, nechci a nemám právo výběr pana prezidenta soudit. Je to jeho privilegium.

  • Autor: ČTK
• Autor: ČTK

LOU FANÁNEK HAGEN

zpěvák a frontman skupiny Tři sestry

Zásluha za stát, to je v současnosti nenaplnitelná kategorie, neboť stát je již založen. Pokud v přeneseném smyslu se tím míní dobrá reprezentace státu, pak si bezesporu Mistr vyznamenání zaslouží. Divím se, že vyznamenán dosud nebyl, a stejně tak jsem fascinován úporností, se kterou se otázka, zda si to „zaslouží“, objevuje dvacet let po režimní změně. Opravdu nemám přehled, kdo z oblasti kultury je nositelem vyznamenání tohoto druhu, možná existují přísná kritéria, která nepřipouští, aby někdo obchodně úspěšný byl i vyznamenaný. Moje odpověď na otázku, zda si Karel Gott zaslouží vyznamenání (jakékoli), je: ano!

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

DAVID CAJTHAML

výtvarník, scénograf, hudebník

S Gottovým zpěvem souvisí můj zážitek z výslechu na StB v roce 1982. Policii šlo o to, abych již neskládal hudbu. Jejich argument zněl: „To vám nestačí, že hraje v rádiu Gott?“ „Ne,“ odpověděl jsem. Bylo chvilku ticho, přišel „zlej“ policajt a sevřel mi hrdlo bundou, takže jsem rychle pochopil. Myslím si, že z hlediska vládnoucích si Gott (muž bez zásluh) vyznamenání zaslouží. Dochází tím k dalšímu vyprázdnění pojmů, které mohou znamenat ve svém původním smyslu nebezpečí pro „ty nahoře“. Pokud se podaří vyprázdnit pojmy, jako je stát, vyznamenání, zásluhy, zmizí tím další hodnotová měřítka. Lidmi, kterým vzali měřítka hodnot, se lépe manipuluje. A o to šlo.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

GIPSY

raper a frontman skupiny Gipsy.cz

Narodil jsem se v roce 1982, a když skončil komunismus, bylo mi pouhých 7 let. Netroufám si proto tvrdit, že vím, jak se kdo měl za totáče chovat, protože ani já sám nevím, jak bych se choval já. Jedno ale o Karlovi vím jistě – vždy byl pracovitý člověk, který díky své lásce k hudbě obohatil nejen naši scénu, ale také kvalitně reprezentoval českou hudbu v zahraničí. Zásluha pana Gotta je především v muzice a ta není o režimu, ale o lidech. Pokud náš pan prezident Václav Klaus tedy ocenil Karla za celoživotní přínos v oblasti umění, nemohu dodat nic víc, než že si to zaslouží, a gratuluji mu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 45/2009 pod titulkem Anketa: Zaslouží si Karel Gott státní vyznamenání – medaili Za zásluhy?