Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Tvář

Pop v dobrých rukou

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Globální zpěvačka Lily Allen vystoupí v pražském klubu SaSaZu

Přijetí několika singlů britské zpěvačky Lily Allen je jednou z mála věcí, která se českým rozhlasovým dramaturgům za poslední roky povedla. Hrají je dokonce i na Radiožurnálu. Je to jedině dobře: její dvě alba Alright, Still a It’s Not Me, It’s You jsou totiž přesně tím chytrým popem, se kterým může jako s kulisou žít každý, aniž by musel nabýt dojmu, že se mu někdo snaží cíleně snižovat IQ.

Lily Allen má takové charisma, že v dnešním popovém muzeu nezapadne. Je jedním z mála případů, kdy se český a britský bulvár může zajímat o stejné jméno a náklad mu nepůjde dolů. A hlavně jedním z mála případů, kdy v hudbě můžeme mluvit o kultivaci vkusu publika masových médií a témat mainstreamem. Lily Allen je prostě nejlepší globální holka. V pátek vystoupí v pražském klubu SaSaZu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Neprodávat sebe, ale hudbu

Pokud vynecháme stále dospělejší a stále melodičtější freak folkové umělce (Animal Collective, Grizzly Bear, Devendra Banhart), pak jsou nejlepším popem dneška nové britské popové zpěvačky – slečny jako Kate Nash, Natasha Khan nebo zrovna Lily Allen. Své posluchače nechají sledovat proces svého dospívání a současně mají něco společného s alternativními děvčaty devadesátých let, která jsou dnes plnohodnotnými ženami jako Kate…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].