Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Oslava jednotného trhu

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

I přes všeobecný pesimismus panující nad jeho fungováním je evropský jednotný trh stále obdivuhodným projektem

Na příběh evropské automobilky Opel, kterou v současnosti prodává General Motors za finanční pomoci německého státu ve výši přibližně 4,5 miliardy eur (6,7 miliardy amerických dolarů), lze nahlížet dvěma způsoby. Z prvního, poněkud pesimistického pohledu to vypadá tak, že Němci skandálním způsobem zaútočili na základní principy sjednoceného evropského trhu – a co je horší, že jim to prošlo.

V průběhu výběrového řízení, které v hledáčku médií na čas zatlačila do pozadí předvolební kampaň, stranila německá vláda jednoznačně konsorciu kanadsko-rakouského výrobce automobilových součástek Magna International, největší ruské banky Sberbank a druhé největší ruské automobilky GAZ. Pochybná obchodní logika Magny, podle níž by společnost udržela všechny čtyři továrny Opelu v Německu, ale okleštila by výrobu v efektivnějších závodech ve Španělsku, byla pro německé politiky v předvolebním zápalu jednoduše neodolatelná. Spokojeně přikyvovali a po straně Magnu ujišťovali, že pokud vyhraje, státní peníze se jen pohrnou.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Pravidla EU ohledně státní finanční podpory však členským zemím zapojení do takových bojů o dotace jednoznačně zapovídají. Šestnáctého října oznámila evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová, že má důkazy o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].