Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Obležené město

Do Jeruzaléma jsme přijeli hned po Vánocích a zůstali první týden konfliktu v Gaze. O jeho politickém pozadí, o poválečné historii izraelského státu bylo napsáno už hodně. Zkusme se na celou situaci podívat z hlediska vzdálenější historie a vnímat ji jako střet nejen politických stran, ale možná hlavně odlišných mentalit či historicky podmíněných koncepcí společnosti.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Václav Cílek - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt
Fotografie: Václav Cílek - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt

Václav Cílek

(1955) je geolog a klimatolog, působí v Geologickém ústavu AV ČR. Je autorem řady vědeckých prací i esejů publikovaných ve Vesmíru, Respektu a dalších časopisech. Spolupracoval na třech desítkách knižních titulů, za knihu Krajiny vnitřní a vnější a za následující knihu Makom: Kniha míst získal Cenu Toma Stopparda (2004).

Do Jeruzaléma jsme přijeli hned po Vánocích a zůstali první týden konfliktu v Gaze. O jeho politickém pozadí, o poválečné historii izraelského státu bylo napsáno už hodně. Zkusme se na celou situaci podívat z hlediska vzdálenější historie a vnímat ji jako střet nejen politických stran, ale možná hlavně odlišných mentalit či historicky podmíněných koncepcí společnosti.

V povaze evropské společnosti je potřeba dialogu a z něj plynoucího vyjednávání, které končí nějakým kompromisem. Vezměme však naprosto běžnou situaci jedné okrajové památky v Jeruzalémě. V jeskyni sv. Pelagie na Olivetské hoře je podle židovské tradice pohřbena prorokyně Hulda (II. Královská, 22,20), podle křesťanské tradice Pelagie – poustevnice antiochijská a podle muslimské tradice jistá Rabia al-Adawiyya.

Kompromis toho typu, že v jeskyni je pohřbena například jenom třetina sv. Pelagie a pak nějaké další svaté ženy, není vůbec možný. Maximálně je možné se domluvit, že jeskyni bude spravovat jedna strana a ta umožní ostatním přístup, i když…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].