Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Omluva Mlynářovi, a co dál

Vladimír Mlynář • Autor: Günter Bartoš
Vladimír Mlynář • Autor: Günter Bartoš

Ministerstvo spravedlnosti varuje: nezákonné věznění tu hrozí každému

Původně si měl jít sednout na pět a půl roku za mříže, teď se dočkal satisfakce: stát uznal, že stíhání bývalého ministra informatiky Vladimíra Mlynáře bylo protiprávní, a oficiálně se mu za ně omluvil. Do happy endu má ale celý případ zatím hodně daleko.

Odstíhat!
Těch třináct omluvných řádek, které Vladimír Mlynář v uplynulých dnech dostal do své poštovní schránky od ministerstva spravedlnosti, definitivně stvrdilo, že někdejší politik neměl být „nikdy stíhán ani obžalován“, protože se nedopustil žádného trestného činu. To je v Mlynářově případu zcela zásadní obrat. Politika sice už letos v lednu zprostil viny odvolací Nejvyšší soud, stát teď ale zcela otevřeně přiznal, že Mlynáře zástupci zdejší justice chtěli v rozporu se zákonem poslat bezdůvodně do vězení.

Vladimír Mlynář • Autor: Günter Bartoš
Vladimír Mlynář • Autor: Günter Bartoš

V Mlynářově případě sehráli klíčovou roli dva lidé – státní zástupce Jan Karabec a soudkyně Silvie Slepičková. Žalobce Karabec Mlynáře obvinil na jaře 2006 na základě udání dvou Mlynářových odborářů, které ministr předtím propustil z práce. Mlynářův zločin měl podle žalobce spočívat v tom, že údajně chtěl účetní operací připravit erár o sedm a půl milionu korun. I když od začátku většina médií, politiků i justičních expertů upozorňovala, že tu žádný zákonný důvod pro…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].