Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa

Dohnali ho

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Sir John Bourn byl šéfem britského National Audit Office, který jako český NKÚ hlídá peníze daňového poplatníka, skoro dvacet let. Jeho životopis vyvolává takový ten pocit, jako když se díváte na oznámení o večírcích horních desíti tisíc v londýnských Timesech: šlechtický titul, hostující profesor London School of Economics, vynikající pověst loajálního úředníka Jejího Veličenstva.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

A pak, v květnu 2007, spadla klec: satirický týdeník Private Eye si nechal podle zákona o svobodě informací vytáhnout Bournovy účty a bylo to. Za tři roky utratil sir John na 43 zahraničních cestách za hotely a večeře 336 tisíc liber (podotýkám erárních), s čímž by měl možná potíž i sir

Mick Jagger

. O půl roku později Bourn, který se dlouho tvářil, že neví, v čem je problém, ze své pozice po anglicku zmizel.

Životopis Františka Dohnala sice zatajený dech tak úplně nevyvolává, jeho výdaje a otrlost ovšem ano. Když na něj prasklo, že si za naše peníze – mimo jiné – pronajímá byt o rozloze fotbalového hřiště za 70 tisíc měsíčně, vysvětloval, že má podle zákona nárok na „přiměřený byt“ a nikdo mu přesně neřekl, co to znamená. Ten chlapík má pro svou funkci fakt dobrou kvalifikaci.

Legrace to přestala být ve chvíli, kdy Dohnal pohnal před kárnou komisi 12 ze 13 členů svého kolegia, kteří na jeho moresy upozornili, protože prý poškodili pověst úřadu. To už musel Lubomír Voleník, první prezident NKÚ, v hrobě rotovat.

Ve čtvrtek kárný tribunál všechny rozvratníky osvobodil – a to v něm s Dohnalem seděl místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera, černá ruka české justice. A to už musí být, když ani Kučera nepomůže.

Vlastně mě už zajímá jen to, jak dlouho to ještě Dohnal chce vydržet. Až důvěra veřejnosti v NKÚ, kdysi jednoho z nejdůvěryhodnějších státních úřadů, klesne k nule? Až ho v práci přestane zdravit i vrátný? Já osobně a bez záruky tipuji konec srpna: to mu totiž v jeho bytečku vyprší pronájem.

„Celá věc vyvolává dojem, aby v čele úřadu stál někdo, kdo bude lépe vyhovovat nějakým zadáním,“ pravil ve čtvrtek „sir“ Dohnal. I tak se to dá říct. Tak šup, šup.

Autor pracuje v ČT.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].