Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Krach hojnosti

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Kdyby byla Kalifornie se svým Hollywoodem a Silicon Valley samostatným státem, jezdila by díky svému významu a velikosti na zasedání zemí G 8. Kaliforňané jsou ale nejspíš rádi, že se státní suverenitou zabývat nemusejí. Kdyby totiž byla Kalifornie samostatným státem, stála by dnes před státním bankrotem jako třeba před několika lety Argentina.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Již čtvrtý týden rozdává kalifornská vláda guvernéra

Arnolda Schwarzeneggera

místo peněz papíry. Každý, kdo má co dočinění s vládou, ať je to firma opravující most, daňový poplatník čekající na vrácení daňových přeplatků nebo student závislý na státním stipendiu, má prostě smůlu. Místo peněz dostane do ruky pouze hrst papírů s oficiálním názvem Registrovaná poukázka – ve skutečnosti potvrzení, že jeho vlastníkovi stát dluží peníze, které nemá. Kalifornie, stát s téměř čtyřiceti miliony obyvatel a osmá největší ekonomika světa, je na mizině. V jeho rozpočtu se otevřela díra o velikosti 26 miliard dolarů a každým dnem roste.

Dvacet šest miliard dolarů na první pohled v době, kdy americký federální schodek právě překročil magickou hranici jednoho bilionu, nevypadá nijak neobvykle. Jenže Kalifornie není samostatný stát, možnosti jejích příjmů jsou omezené a na rozdíl od centrální vlády nemůže tisknout vlastní peníze. Zároveň nemůže jako firma vyhlásit bankrot a uchýlit se před věřiteli pod…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].