Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Po nákupech

Extra panenství

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Produkty prodávané pod ochrannou známkou, jež obsahuje jeden z pojmů uvedených v bodě 3.3 přílohy XII nařízení (EHS) č. 2568/91, nemusí splňovat požadavky čl. 5 písm. c) nařízení (ES) č. 1019/2002. Pochopit se to sice moc nedá, ale řeč je o olivovém oleji. Rada Evropy tím chce říci, že má novou vyhlášku o jeho označování. Takže od 1. července, když je něco panenské, tak to musí být panenské.

Není už moc příležitostí říct, že svět se bez Evropy neobejde. Pokud jde o olivový olej, je to tak. V EU se vyrobí 80 procent veškerého olivového oleje na světě. Je tu na to dokonce i úřad, Mezinárodní rada pro olivový olej (IOOC), která řeší všechny radosti i strasti olejnictví. Hlavní radost je, že poptávka stále roste. Jeho spotřeba se zvýšila i na místech, kde olej vždy brali jen jako nutnou podmínku pro vznik hranolků: prudce stoupá ve Velké Británii i v USA. Jenže s tím souvisí právě i největší starost IOOC. A sice: kde ten olej pořád brát?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Výrobci jsou ovšem vynalézaví. Někteří ho falšují a barví na zeleno olej ze slunečnice, někteří pracují jemnějšími metodami. Nechají třeba do Itálie dovézt olej z Maroka nebo Tunisu, přilijí trochu italského, který je dražší, a celé to pak prodávají jako italský. To už nepůjde, na každé lahvi musí být uvedeno, jestli obsah pochází ze země EU.

A pak je tu ten věčný problém s panenstvím, které však není totéž, co extra panenství. V IOOC jsou na ten rozdíl hákliví a od nynějška se státy EU musejí povinně řídit jejich terminologií. Takže je lépe si to procvičit: panenský olej rovná se mechanicky lisovaný, bez použití vysokých teplot. Extra panenský se rovná taktéž mechanicky lisovaný, přičemž má méně než 0,8 procenta kyselosti, což je podíl volné olejové kyseliny, chemické detaily vynechme. V každém případě čím menší kyselost, tím lépe; někdy se číslo uvádí i na etiketě.

A máme tu ještě další olivářská slovíčka. Pomace nebo sans d’oliva je olej z pokrutin, které zbudou po prvním lisováním. Hodnocení: nic moc. Další kategorií je rafinovaný olej rafinovaně maskovaný názvy jako stoprocentní olivový olej, taktéž nic moc, pro studenou kuchyni nevhodný. A pak je tu ještě lampante, tedy olej technický, vhodný jenom do lampiček, s nimiž si strážci dobrého oleje z EU od 1. července posvítí na každou etiketu.

Video k tématu na www.respekt.cz.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].