Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Velká cena pro Alcatraz

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Jak dopadla letošní bilance české architektury

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

„Víte, jak se tomu mezi studenty říká? Alcatraz!“ Posluchačka Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice Eva si svou novou školní budovu prostě neoblíbila. A nic se na tom nemění, ani když teď stavba dostala cenu Grand Prix Obce architektů za nejlepší dům v České republice za poslední rok.

Architekti Ladislav KubaTomáš Pilař to Evě rozhodně neusnadnili, neboť tato brněnská dvojice patří k tomu přísnějšímu, odtažitějšímu a náročnějšímu na tuzemské architektonické scéně.

Nová fakulta stojí mezi paneláky na okraji Pardubic a je podobně jednoduchá jako ony: vlastně také jen k sobě a na sebe naskládané krabicovité objemy. Také materiály jsou bez příkras, hlavně nahý beton a sklo. Šeď betonu doplnila trochu útočná červeň dveří a koberců.

I na uživatele klade tento dům jisté nároky: mnohé posluchárny nemají okna, paní v recepci si stěžují, že trávit celý den v rudé kukani je nápor na nervy, pedagogům v prosklených kancelářích je vidět z ulice až na lógr v hrníčku. Na druhou stranu, ta budova má svou apartní přísnou krásu a není těžké si tu připadat jako smělý chemik, který již brzy sloučí tinkturu budoucnosti.

Každý, kdo sem přijde, si může vybrat. Buď se tu bude cítit dobře, anebo nebude. Pro studentku Evu to je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].