Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Proč v parcích hlídkují policisté s auty?

Zajímalo by mě, proč v některých parcích - konkrétně v Petřínských sadech - hlídkují policisté v automobilech, a ne například na kolech, bruslích, koních. V parku by to bylo podle mého názoru ohleduplnější k jejich návštěvníkům. Jaká jsou kritéria pro využití motorizovaných hlídek ve veřejných parcích?

Ptali jsme se Ivy Knolové z pražského krajského ředitelství Policie ČR a tiskového mluvčího pražské městské policie Jana Čiháka:
Podle Ivy Knolové považuje Policie ČR používání kolečkových bruslí či jízdních kol za nepraktickou věc, která by policistům bránila ve výkonu jejich služby. Kola a brusle by podle ní ztěžovaly stíhání zločinců, zvláště když by je muži zákona měli pronásledovat přes travnaté plochy nebo přes silnice s povrchem ze žulových kostek. Koně policisté naopak používají, v Praze jich mají ale jenom šestnáct a nemohou je podle Ivy Knolové nasazovat ve všech parcích. Policisté na koních jsou k vidění hlavně v centru města na Václavském náměstí a v okolí hlavního vlakového nádraží. Za hlavní kritérium pro výjezdy motorizovaných policejních hlídek do parků považují policisté to, že se takový způsob hlídkování osvědčil. Vedení Policie ČR podle Knolové nákup bruslí nebo kol pro muže zákona neplánuje.
Jiná situace je u pražských městských strážníků. Podle jejich tiskového mluvčího Jana Čiháka je používání jízdních kol nebo skútrů na elektrický pohon v městských klidových zónách, jako jsou parky nebo cyklostezky, pro městské strážníky prioritou. Městští strážníci hlídkují na kolech v parku Stromovka, v pražské Šárce a na obou březích Vltavy. V budoucnu budou používat i elektrické skútry, které jsou tiché, ale zároveň dokážou jet až padesát kilometrů v hodině. Čihák souhlasí s tím, že i pro strážníky je nejpohodlnější používat při hlídkování auta. "Nechceme ale lidi rušit, když relaxují,“ říká Čihák.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 27/2009 pod titulkem Proč v parcích hlídkují policisté s auty?