Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Jaro na severu

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Arktida se otepluje, led taje. Jaký vliv to bude mít na střední Evropu a na celý svět?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

V poslední době jsem několikrát přednášel v menších obcích po celé republice. V závěrečné diskusi se skoro vždycky našel někdo, kdo se ptal na rok 2012, kdy podle údajného mayského cyklu má skončit jedna éra a nastat nová kosmická situace. O proroctvích se těžko diskutuje, buďto jim věříme, nebo ne, ale už samotná četnost otázek na „konec světa“ ukazuje, že strach či alespoň obavy z budoucnosti musí být značně rozšířené, když i po tisíci letech dopřáváme sluchu hlasu zaniklého národa odkudsi ze vzdáleného Yucatanu. Skrývá v sobě představa zlomového roku 2012 nějaké racionální jádro?

Pokud jde o Evropu, napadají mne jenom tři spekulativní události, které by náš kontinent mohly nějak závažněji, ale ne katastroficky ovlivnit. První jsou varovné signály, naznačující, že během několika let může mít Rusko problémy s čerpáním ropy ze svých ložisek. Druhá se týká slunečního cyklu, který má být o něco méně uspořádaný a mohl by vyústit v proměnlivé srážky, třetí událostí je zrychlení klimatických změn v Arktidě.

Z těchto tří událostí je dobře dokumentována ta poslední, zejména v tisícistránkové zprávě o dopadech proměn arktického klimatu (ACIA – Arctic Climate Impact Assessment, http://www.acia.uaf…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].