Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Dokonalé město

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Teoretici už léta ohlašují přechod od industriální společnosti k informační. Ve Švédsku ale nyní zavádějí nový model – společnost „zelených límečků“, sázející na životní styl, který je příjemný a zároveň šetrný k přírodě.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Přes prosklenou stěnu konferenční místnosti je vidět jeden z nejpozoruhodnějších evropských mrakodrapů – téměř dvě stě metrů vysoké Turning Torso architekta Santiaga Calatravy. Každé poschodí budovy je oproti tomu pod ním pootočeno o necelé dva stupně a celý mrakodrap tak působí dojmem, že se otáčí kolem své osy. A měnící se úhel pohledu je přesně tím, co Turning Torso symbolizuje. Jsme v hypermoderní čtvrti švédského města Malmö, Western Harbour, která vyrostla na místě bývalého přístavu, průmyslové zóny a skládky a je považována za ojedinělý a průkopnický příklad naplňování zásad udržitelného rozvoje. Rozvoje, který je vstřícný k lidem i k životnímu prostředí, je ekonomický i ekologický.

Horizont za mrakodrapem protíná jeden z nejdelších evropských mostů, Öresund, který vybíhá do Baltského moře a spojuje Malmö s Kodaní. Nedaleko od něj, sedm kilometrů od břehu, dotváří futuristický obraz krajiny obří park větrných elektráren, jež zásobují elektřinou nejen Western Harbour, ale i dalších padesát tisíc bytů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].