Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Aktualita

Westminster se kaje

Jak se v Británii politici vypořádávají se skandálem

Britská sněmovna utrpěla v minulém týdnu výraznou ztrátu důvěry. Konzervativní list Daily Telegraph postupně zveřejnil výši náhrad, které jednotliví vládní i opoziční poslanci čerpali v uplynulých letech. Ukázalo se, že veřejnými penězi rozhodně nešetřili.

Podle zákona mají poslanci britského parlamentu právo žádat o proplacení účtů, které jsou spjaté s jejich životem v Londýně. Ti mimolondýnští, kterých je ve sněmovně většina, tak mohou požadovat například proplacení nájmu londýnského bytu, hypotéky a dalších účtů.

To si však někteří poslanci vysvětlili po svém a nechávali si proplácet i účty za luxusní vybavení, jídlo, nepotřebné opravy a nadstandardní služby, o kterých se jejich voličům může jen zdát.

Ministr Peter Mandelson si například nechal proplatit účet za zahradníka ve výši 1500 liber, ministr financí Alistair Darling zase nábytek a koberce za čtyři a půl tisíce liber, další ministryně Barbara Follettová pak sněmovně naúčtovala 25 tisíc liber za ochranku.

Napříč stranami
Ministr spravedlnosti Sharif Malik minulý pátek dokonce kvůli podezření ze zneužití dávek rezignoval na svou funkci. Premiér Brown nařídil Malikův případ co nejrychleji prošetřit. Pokud se obvinění neprokáže, Malik by se měl do funkce vrátit.

Skandál se ale dotýká poslanců ze všech parlamentních stran. Například konzervativec Oliver Letwin utratil dva tisíce liber za opravu tenisového kurtu, liberální demokrat Menzies Campbell si nechal proplatit 10 tisíc liber za renovaci svého bytu a jeho šéf, lídr Liberálních demokratů Nick Clegg, zase utrácel peníze daňových poplatníků za mezinárodní hovory do Vietnamu či Kolumbie.

Zveřejnění kontroverzních údajů tak v Británii znovu vyvolalo debaty o nutnosti reformy parlamentu. Většina poslanců se totiž při čerpání náhrad držela zákona a nijak ho nezneužila. Lídři všech tří parlamentních stran se ale shodují na tom, že zákon je špatný a potřebuje změny. „Je mi jedno, že neporušili pravidla. Je to špatně,“ řekl na adresu svých poslanců lídr opozice David Cameron.

Poslanecká pravidla se přitom měnila poměrně nedávno, v minulosti totiž poslanci mohli žádat o daleko vyšší příspěvky a u některých z nich ani nemuseli přiznávat, za co je vlastně utratili. Nyní je však jasné, že britský parlament potřebuje mnohem důkladnější reformu.

Premiér Gordon Brown už ohlásil, že jeho vláda prosadí detailnější prověření všech poslaneckých náhrad, aby se něco podobného nemohlo opakovat. Brown se britské veřejnosti omluvil a přiznal, že sněmovna ztratila důvěru. Podobně se zachovali i ostatní vysoce postavení představitelé britské politiky. Poslanecké náhrady se také staly hlavním tématem tradičních středečních interpelací, při nichž tentokrát panovala ve sněmovně neobvykle tichá a pokorná atmosféra.

Nová pravidla
Lídr opozice David Cameron sáhl navíc k radikálnímu vnitrostranickému řešení. Všichni konzervativní poslanci teď musí sněmovně proplatit neadekvátní náhrady a v budoucnu mohou žádat jen o proplacení těch nejnutnějších účtů, zejména za nájem. Kdo na nová pravidla nepřistoupí, bude muset ze strany odejít.

Skandální je ale na celé záležitosti i samotné zveřejnění poslaneckých údajů. Není totiž jisté, jak vlastně novináři z Daily Telegraphu k materiálům přišli, a sněmovna teď prověřuje, zda tím neporušili zákon. Novináři z ostatních listů spekulují o tom, že Daily Telegraph zaplatil šestimístnou sumu za disk, který byl ukraden z kanceláře ve Westminsteru.

Konzervativní deník si také vysloužil kritiku, že se pokusil poškodit Labouristickou stranu, když údaje o vládních poslancích zveřejnil jako první. Navíc se ukázalo, že přiznání v podobě, v jaké je Daily Telegraph použil, ještě nebyla zcela úplná. Ne všechno, co poslanci do přiznání napíšou, totiž parlament skutečně proplácí. Minimálně v jednom případě tak došlo k omylu, když list zveřejnil, že labouristický poslanec Phil Woolas zneužíval náhrady na nákup dětských plenek a dámského oblečení. Později se ukázalo, že Woolas pouze odevzdal společný účet, z něhož mu sněmovna proplatila jen část.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].