Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Právní stát jsem já

V záplavě novoročních předsevzetí a vizí se v médiích i letos opakovaně objevuje jedna klíčová otázka. Co by se mělo zlepšit, aby byl váš život kvalitnější?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ilustrační obrázek. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Ilustrační obrázek. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

V záplavě novoročních předsevzetí a vizí se v médiích i letos opakovaně objevuje jedna klíčová otázka. Co by se mělo zlepšit, aby byl váš život kvalitnější? Z odpovědí v anketách a průzkumech vyplývá, že občané Česka jsou vysoce nespokojeni s úrovní zdejšího veřejného života. Zatímco dvě třetiny tuzemců jsou spokojeny se svým osobním životem, jen třetina si myslí, že společnost jde správným směrem, a jen desetina považuje politiku za smysluplnou věc. Tento poměr zůstává stejný už skoro deset let. Což nastoluje otázku: Jak to, že Češi „umí“ soukromou existenci, ale selhávají ve svém veřejném prostoru? A navíc: může být člověk nadlouho spokojený ve svém soukromí, když má vážné výhrady vůči směřování „své“ společnosti a vůbec nevěří těm, kteří spravují veřejný život?

Posuňte meze, sakra!

Pokud bychom se řídili podle metálů, je na tom tato zem skvěle. Vlivná německá Bertelsmannova nadace ocenila loni Českou republiku zlatou medailí za „kvalitu demokracie“ a označila ji za bezkonkurenčního premianta mezi postkomunistickými zeměmi. „Česko je země s velkou svobodou projevu, stabilitou demokratických institucí či politickým zapojením občanů do rozvoje společnosti,“ prohlásili odborníci z nadace.

Domorodci však jejich optimismus nesdílejí. Ze sociologických analýz a studia otevřených mediálních zdrojů vyplývá, že občané…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].