Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Blogy

Co skrývá popcorn…?
Co spojuje goretexovou větrovku, teflonovou pánev, pytlík na pražení popcornu a lidský plod vyvíjející se v těle matky? Syntetické chemikálie obsahující fluor, kterým se říká perfluoroalkylované sloučeniny.
Tyto sloučeniny mají výjimečné vlastnosti, a proto se široce používají v různých aplikacích. Od výroby polovodičů, přes hasicí pěny až po výrobu polytetrafluoretylenu (PTFE), který je znám spíš pod názvy komerčních použití jako teflon nebo gore-tex. Bohužel výjimečné vlastnosti fluorovaných chemikálií jsou zároveň příčinou jejich nebezpečnosti pro životní prostředí i zdraví lidí.
SUTA.BLOG.RESPEKT.CZ

Dubajská snídaně
Snídaně nestála za příliš, na to bych asi musel přistát v osmnáctihvězdném hotelu, nicméně noviny na stolku byly, takže jsem se začetl. Emirátské úřady oznamují, že se chystají vydat mezinárodní zatykač na poslance dolní komory ruského parlamentu Adama Dělimchanova za účast na vraždě Sulima Jamadajeva, který byl zastřelen v podzemní garáži jiného dubajského hotelu. Co se možného vydání Dělimchanova týče, budou mít emirátské úřady smůlu, protože ruská ústava to zakazuje. Nezbývá než se dobře bavit.
KOSTOHRYZ.BLOG.RESPEKT.CZ

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].