Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Televize

Humanistický a přitom nesentimentální příběh zastává ne až tak tradiční místo ve filmografii tvůrce, který se proslavil filmy se samurajskými náměty. Film zachycuje realitu poválečného Japonska, ale jeho poselství daleko přesahuje dobu svého vzniku.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Žít jako kaskadér

ŽÍT: ČT 2, 12. 4., 22.20

V úvodu filmu Žít (1952) japonského klasika Akiry Kurosawy vidíme rentgenový obrázek hrudi. „Na rentgenu vidíme žaludek hrdiny našeho příběhu. Jsou na něm stopy rakoviny, ale o nich zatím nikdo nic neví,“ říká nezúčastněně nepřítomný vypravěč. Střihem se přeneseme na záběr tváře smutného postaršího muže sedícího u stolu. Je to Kandži Watanabe (Takaši Šimura), vedoucí oddělení občanských záležitostí v anonymním úřadě – muž, který po celý život nevybočoval z řady. Nikdy nebyl nemocný a nebral si dovolenou. Pracoval ze všech sil jako dobře seřízený stroj.

Nález nevyléčitelné nemoci ale jeho život převrátí naruby. Tedy život… Poprvé nahlédne zvenku na své konání a zděsí se, když mu dojde, že dosud jen trpně přežíval. Odhodlá se po sobě na tomto světě něco zanechat a začne válčit o zřízení dětského hřiště v sousedství. Depresemi zmítaný muž se tváří v tvář své smrtelnosti proměňuje v člověka zářícího nadějí.

Humanistický a přitom nesentimentální příběh zastává ne až tak tradiční místo ve filmografii tvůrce, který se proslavil filmy se samurajskými náměty. Film zachycuje realitu poválečného Japonska, ale jeho poselství daleko přesahuje dobu svého vzniku. Nejen kvůli životnímu výkonu jednoho ze dvou Kurosawových kmenových herců. Slavný americký kritik Roger Ebert měl pravdu, když film…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].