Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Respekt-Despekt

Převratnou novinku chystá ministerstvo vnitra. Nově by všichni čeští občané měli dostávat meziroční výpis s údaji, kdo a proč se o ně ze strany policie a dalších státních institucí a úřadů zajímal.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Respekt - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Respekt - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

DESPEKT

Proč se na mě ptáte?

Převratnou novinku chystá ministerstvo vnitra. Nově by všichni čeští občané měli dostávat meziroční výpis s údaji, kdo a proč se o ně ze strany policie a dalších státních institucí a úřadů zajímal. Zákon o základních registrech už prošel Poslaneckou sněmovnou a teď se jím bude zabývat Senát. Pokud projde bez problémů, Češi by měli první výpisy o zájmu o svá osobní data obdržet už příští rok. Propříště vám policie bude muset vysvětlit, proč lustrovala vaše bydliště nebo finanční úřad, z jakého důvodu si ověřovala poznávací značku vašeho auta apod. Navíc, i když zákon ukládá povinnost informovat občany jen jednou ročně, na vyžádání je možné obdržet výpis i za kratší časovou lhůtu.

RESPEKT

„Důvěryhodné“ soudy

Horší vizitku česká justice dostat nemohla. Během dvou týdnů ukázaly zahraniční soudy, že těm českým prostě nevěří. Nejprve německé Generální státní zastupitelství ve Stuttgartu odmítlo vydat emigranta Rostislava Roztočila, který je v Česku odsouzený za údajnou vraždu v osmdesátých letech. Němci svoje rozhodnutí už dříve odůvodnili tím, že české soudy s obnovením Roztočilova procesu postupovaly příliš pomalu. Vzápětí potom Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku uznal stížnost v Česku stíhaného podnikatele Radovana Krejčíře na to, že ho Češi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].