Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Nebezpečná polarizace v USA

Spor mezi Evropskou unií a Spojenými státy se netýká toho, jak chce Amerika sanovat a restrukturalizovat svůj bankovní a finanční sektor, a Topolánek nemluvil o tom, že Obamův plán na záchranu bank je „cesta do pekel“. Mluvil o fiskální expanzi a podpoře poptávky.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: JAN MACHÁČEK - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: JAN MACHÁČEK - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Kolega Erik Best se ve svém pátečním Final Word (k dispozici na www.respekt.cz) zastává Mirka Topolánka za to, že kritizoval Obamův záchranný plán. Když prý v divadle hoří, je třeba říci, že hoří. Obamův plán na záchranu bank prý kritizuje i Jeffrey Sachs nebo Matt Taibbi.

To je sice pravda, ale Topolánek se ve Štrasburku nesoustředil na Obamův záchranný plán pro banky, ale na stimulační balíček. Americký záchranný plán pro banky je sice také financován skrze program TARP, který byl schválen Kongresem, ale plán na záchranu bank není to, o čem je výměna názorů mezi USA a EU před summitem G 20. Disputace, ke které se tak hezky vyjadřoval Mirek Topolánek, se týká toho, že Amerika by si přála, aby svět (a také Evropa) více stimuloval poptávku – tedy snížil daně a zvýšil výdaje. Evropa ale říká: my máme svoji záchrannou sociální síť, kterou vy Američané takovou nemáte, financování dluhu je pro nás Evropany obtížnější a nákladnější, a navíc by zadlužení mohlo zvýšit maximálně Německo, možná trochu málo Francie.

Spor mezi Evropskou unií a Spojenými státy se netýká toho, jak chce Amerika sanovat a restrukturalizovat svůj bankovní a finanční sektor, a Topolánek nemluvil o tom, že Obamův plán na záchranu bank je „cesta do pekel“. Mluvil o fiskální expanzi a podpoře poptávky. Tak jsem to alespoň pochopil já.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].