Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Jak musejí být umístěny značky o měření rychlosti?

Překvapila mě televizní reportáž o značkách oznamujících měření rychlosti. Tvrdilo se v ní, že značky musí být umístěny tak, aby je řidič bez problémů viděl, což na víceproudé silnici ve městě může například znamenat, že by měly být i na levé straně vozovky.

Překvapila mě televizní reportáž o značkách oznamujících měření rychlosti. Tvrdilo se v ní, že značky musí být umístěny tak, aby je řidič bez problémů viděl, což na víceproudé silnici ve městě může například znamenat, že by měly být i na levé straně vozovky. Podle reportáže by řidič, který by mohl argumentovat tím, že značku neviděl, měl velkou šanci vyhrát spor ve správním řízení a neplatit pokutu za překročení rychlosti. Což mi připadá absurdní, protože jestliže řidič rychlost přestoupil, tak se dopustil přestupku bez ohledu na umístění značky. Hraje tedy značka opravdu tak zásadní roli?

MICHAL BERGER, PRAHA

Ptali jsme se na tiskových odděleních ministerstva vnitra a ministerstva dopravy.

Podle Hany Malé z ministerstva vnitra skutečně může problém se značením ovlivnit výsledek správního řízení. Ale netýká se to dobré viditelnosti značky. „Zákon o silniční dopravě jasně stanovuje podmínky, za kterých může rychlost měřit městská policie: vymezený úsek musí být označen značkou s vyobrazením kamery a nápisem ,měření rychlosti‘, jeho konec pak značkou, kde je kamera přeškrtnuta. Pokud by nebyla splněna některá ze zákonných podmínek, tedy chyběla by značka nebo by rychlost měřila nepovolaná osoba, mohlo by to znamenat, že měření nelze ve správním řízení jako důkaz uvést.“

Jakub Ptačinský z ministerstva dopravy doplňuje: „Zákon uvádí, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].