Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Chceme na špičku

O tom, co by následovalo po pádu kabinetu a co bychom tím případně získali či ztratili, jsme mluvili s místopředsedou ČSSD a aktuálně nejpopulárnějším politikem v zemi – Bohuslavem Sobotkou.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Bohuslav Sobotka - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Bohuslav Sobotka - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

V úterý se bude z podnětu ČSSD hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě. Jde již o pátý takový pokus opozice, tentokrát je ale kvůli vládním aférám a nestabilitě v koaličních stranách nejblíže k prosazení svého návrhu. O tom, co by následovalo po pádu kabinetu a co bychom tím případně získali či ztratili, jsme mluvili s místopředsedou ČSSD a aktuálně nejpopulárnějším politikem v zemi – Bohuslavem Sobotkou.

Máte tentokrát pro odvolání vlády dost hlasů?

Očekávám, že to hlasování bude velmi těsné. Nikdo nedokáže teď spolehlivě říct, zda to vláda ustojí, či ne. Pro současnou chvíli je charakteristické, že je nejistota na obou stranách.

Hlasy pro odvolání vlády tedy jasně zaručené nemáte. Není to od vás spíš taktika, jak zastavit rostoucí preference ODS? Víte, že vládu neodvoláte a poukazem na to, že to chcete učinit kvůli jejím aférám, získáte opět u veřejnosti navrch.

Vidím dva důvody, proč hlasovat pro odvolání kabinetu. Vláda postupným rozpadem klubů zelených a ODS ztrácí kontrolu nad Poslaneckou sněmovnou a nedokáže prosadit řadu svých zákonů. Není tedy důvod, aby dál fungovala. A pak je tu problém s tím, že zasahuje do nezávislé justice a opírá se o přeběhlíky, jejichž motivy držení vlády nikdo nezná a jsou hodně podezřelé. To není možné dál akceptovat.

Jaký krok uděláte den poté, když vláda padne?

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].