Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Sám Kocáb nestačí

Ministr bez portfeje Michael Kocáb nyní zažívá to, co znal i někdejší držitel stejné funkce Vladimír Mlynář: entuziasmus mu nechybí, postupně ale poznává, že v Česku neexistuje méně vděčná politická agenda, než je obrana Romů proti diskriminaci.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ilustrační obrázek - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Ilustrační obrázek - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Tu zápletku už známe a budeme ji i v budoucnu slýchat z různých měst. Na jedné straně stojí radnice řešící problém neplatičů nájemného. Na straně druhé kritici tohoto „řešení“ – nevládní organizace či ministr pro agendu lidských práv. Ti první namítají, že přísnost musí být, ti druzí, že jde o zástěrku, jak zbavit město chudých Romů. Ti první mají na své straně veřejné mínění, ti druzí zkušenost z minulosti. Média v lepším případě zkoumají, kdo má pravdu. Jenže takto už dávno hlavní problém nestojí.

Aktuálně ten obrázek vidíme v Chomutově. Tamní radnice vedená primátorkou za ODS začala neplatičům nájemného zabavovat pomocí exekutorů sociální dávky. Aktivisté a ministr Michael Kocáb se proti tomu ozvali s tím, že ti lidé nebudou mít z čeho žít a že je třeba řešit celou věc jinak. OK, přikyvuje primátorka, tak nám ale řekněte jak.

Ta situace se skutečně znovu a znovu opakuje a pozitivní zprávu nese jedinou. Díky aktivistům Člověka v tísni či sociologům, jako je Ivan Gabal, máme problém romských ghett velmi dobře zmapovaný. Známe složení jejich obyvatel, známe důvody, proč se dostávají do dluhů. Víme, že vedle nezodpovědných lidí, drobných kriminálníků či narkomanů jde o oběti lichvy, matky živící děti, lidi bez šance sehnat práci. Víme, že se jedná o pestrou směsici, a kolektivní tresty zavírají cestu z finanční tísně všem.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].