Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

On-line rozhovor s Martinem Paloušem, velvyslancem a stálým představitelem ČR při OSN v New Yorku

Lze zefektivnit elitářsko-obstrukční rozhodovací mechanismus Rady bezpečnosti OSN?

Lze zefektivnit elitářsko-obstrukční rozhodovací mechanismus Rady bezpečnosti OSN?

Jaroslav

O tom, že je třeba Radu bezpečnosti reformovat, dnes panuje mezi členskými státy OSN poměrně široká shoda. Hovoří se o rozšíření členů RB v kategorii jak stálých, tak nestálých členů, o použití práva veta, kterým dnes disponuje pět stálých členů (Rusko, Spojené státy, Francie, Velká Británie a Čína), i o potřebě změny pracovních metod, zejména pokud jde o vztah RB a Valného shromáždění a jeho účasti při udržování míru a prevenci konfliktů.

Problémem je, že dosud neexistuje konsenzus o tom, jaký model přijmout. Je jistě rozumné požadovat, aby RB byla demokratičtější, současně ale nesmí ztratit svoji účinnost. Již takto je až příliš často zablokovaná spory mezi jejími stálými členy. ČR reformní proces podporuje a snaží se být aktivním, ale umírněným a pragmaticky smýšlejícím hráčem. V každém případě se jeví jako naléhavé, aby velcí hráči, jako je Indie, Japonsko, Brazílie či Německo, získali roli odpovídající jejich postavení na mezinárodní scéně a aby v Radě bezpečnosti byla rozumným způsobem zastoupena Afrika. Zde ovšem si je třeba být vědom skutečnosti, že nejvíce dnešních konfliktů se odehrává právě na africké půdě.

Kolik zaplatí daňoví poplatníci za roční členství ČR v OSN?

Jaroslav

V současné chvíli ČR platí 0,281procentní podíl z rozpočtu OSN, který činí asi 4,2 mld. USD, stejný podíl z nákladů na rekonstrukci budov OSN (340 mil. USD) a 0,084procentní podíl na financování mírových operací OSN (6,6 mld. USD). ČR přispívá i na financování činnosti mezinárodních tribunálů pro Rwandu a bývalou Jugoslávii. Náš celkový příspěvek pro rok 2008 je zhruba 225 milionů Kč.

Kolik našich vojáků slouží v misích OSN?

Jaroslav

Přesné číslo počtu vojáků před sebou nyní nemám, jde o několik stovek, největší náš kontingent je v Kosovu.

Sídlo OSN čeká rekonstrukce – už se rýsuje datum konečného přijetí a schválení projektu? Bude veřejnost s projektem detailněji seznámena?

Radim Dražil

Přípravy k zahájení projektu jsou v závěrečné fázi, nyní je nejaktuálnější postupné přestěhovávání OSN do náhradních prostor. To se nás logicky, byť nepřímo, také dotkne. Veřejnost je s projektem seznamována průběžně, snahou sekretariátu je být v této věci, jde o zadávání velké veřejné zakázky, co nejtransparentnější.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 9/2008 pod titulkem On-line rozhovor s Martinem Paloušem, velvyslancem a stálým představitelem ČR při OSN v New Yorku