Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Rusko (znovu) na cestě nikam

Když se ve Španělském sále v Praze debatovalo, jak si co nejsložitěji a s tradičním hulvátstvím vybrat prezidenta, oznámil světu Vladimir Putin, že začal nový závod ve zbrojení.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Igor Lukeš - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Igor Lukeš - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Igor Lukeš

(1950) je profesorem na Boston University, kde přednáší historii a mezinárodní vztahy. Publikoval několik knih, například Inside the Apparat či Gorbachev’s USSR: A System in Crisis anebo Československo mezi Stalinem a Hitlerem: Benešova cesta k Mnichovu.

Když se ve Španělském sále v Praze debatovalo, jak si co nejsložitěji a s tradičním hulvátstvím vybrat prezidenta, oznámil světu Vladimir Putin, že začal nový závod ve zbrojení. On za to nemůže, řekl. Potom ale přítomným generálům slíbil nové zbraně, které prý budou lepší než ty, co umějí vyvinout jejich protivníci.

Můžeme si být jisti, že se právě o tohle bude snažit. Státní pokladna přetéká petrodolary, a tak ruské ozbrojené síly procházejí renesančním obdobím. Už řadu měsíců nalétávají bombardéry TU-95 (Bear) s nukleárními zbraněmi ve směru norského, skotského, ale i amerického vzdušného prostoru (Guam) a chystá se série námořních manévrů ve Středozemním moři a v Atlantiku. Putin dokonce avizoval, že jeho země vyvinula kvalitativně novou zbraň. Není jasno, o co by mělo jít, ale hrozby tohoto typu nikdo zodpovědný nebere na lehkou váhu.

Zbraně místo kvalitního života

Chystá-li se Putin soustředit na zbrojení, bude tak jen opakovat chyby svých sovětských předchůdců. O vybudování vojenské dominance se Kreml pokoušel čtyřicet let a z důsledků tohoto…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].