Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Vichřice ženoucí se nad Českem lámala stromy, odnášela střechy, strhávala dráty elektrického napětí a zastavila železniční dopravu. Rozkvetly kočičky. Kvůli jarnímu počasí netopýři předčasně vyletěli ze svých zimovišť.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Vichřice ženoucí se nad Českem lámala stromy, odnášela střechy, strhávala dráty elektrického napětí a zastavila železniční dopravu. Rozkvetly kočičky. Kvůli jarnímu počasí netopýři předčasně vyletěli ze svých zimovišť. „Ekonomika USA už téměř stojí,“ oznámil hlavním titulkem deník Hospodářské noviny. V Londýně se sešli evropští lídři a hledali cestu, jak by Evropa mohla uniknout hospodářské krizi blížící se k ní z Ameriky přes Atlantický oceán. Prazdroj ohlásil rekordní prodej piva. Noviny oznámily, že Rusko dodalo jaderné palivo pro atomovou elektrárnu v Íránu. Vedení armády dospělo k závěru, že místo původně objednaných 199 obrněnců za 20 miliard korun by vojsku pro jeho úkoly asi stačila těchto vozidel jenom polovina. Astrologie, přelívání energií a vyvolávání duchů do televize veřejné služby rozhodně patří, ale pouze tehdy, jde-li o trestní postih těch, kteří to hlásají, prohlásil člen televizní rady a komentátor deníku Právo Petr Uhl, poté co ČT odvysílala poprvé svůj nový pořad Detektor, v němž chce jeho tvůrce Petr Vachler divákům nabídnout „i druhou stranu pravdy – svět tajemství, záhad, magie, paranormálních jevů a konspiračních teorií“. Zjednodušily mezinárodní platby. Vzhledem k roztálému ledu na Lipně museli nizozemští organizátoři zrušit svůj tradiční bruslařský maraton v přírodě, který se rozhodli přesunout z Nizozemska na Šumavu, poté co se jim kvůli teplým zimám čtyřikrát za sebou nepovedlo uspořádat závod doma. Po neexistenci globálního oteplování odhalil prezident České republiky Václav Klaus, že neexistuje ani zdravotní hrozba pasivního kouření.

Je to lež a skandalizace, ta částka rozhodně není určena na nájem, ale je míněna jako příspěvek na nutnou proměnu našeho hřbitova v důstojné místo, protestoval starosta chebské radnice Jan Svoboda (ODS) proti zprávě německého bulvárního deníku Bild, že jeho město blokuje pohřbení ostatků padlých vojáků wehrmachtu vysokými finančními požadavky – například žádostí o 24 milionů korun za „nájem“ části hřbitova. Při testech ve Švédsku selhaly brzdy novému mladoboleslavskému modelu Škoda Fabia Combi. Vedoucí týmu výzkumníků na české stanici v Antarktidě Miloš Barták informoval sdělovací prostředky, že kromě zimy a větru komplikuje život jeho skupiny i skutečnost, že potok nedaleko stanice – jediný zdroj pitné vody – je tak zanesen špínou, že jeho vodu nelze použít ani k mytí. Do brněnského Zetoru nastoupili japonští manažeři. Exkluzivní průzkum agentury SCandC na zakázku ODS odhalil, že lidé by na prezidentském křesle nejraději viděli kandidáta ODS Václava Klause; průzkum agentury STEM na zakázku ČSSD naopak odhalil, že lidé by jako prezidenta měli nejraději kandidáta ČSSD Jana Švejnara. Poslanec a exministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) odmítl zaplatit zákonem stanovený poplatek 30 korun za návštěvu lékaře. Jsem jeden ze signatářů petice vyzývající lidi, aby poplatky neplatili, a tak je také sám neplatím, vysvětlil svůj postup Sobotka. Zatímco lidé, kteří dali občanské neposlušnosti jméno, jako Thoreau či Gándhí, riskovali vězení, Sobotka „riskuje“ finanční úsporu a bezplatnou publicitu. S čím přijde příště – doporučí protestovat proti vysokým cenám krádežemi? glosoval exministrovu aktivitu komentátor Lidových novin Martin Weiss a předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský označil sobotkovskou výzvu k porušování zákonů za „nepřípustnou“. Česká pobočka společnosti T-Mobil oslavila nábor pětiačtvrtmiliontého zákazníka. Vzrostla kriminalita, ale ubylo vražd. Opilý strážník městské policie ubodal amerického turistu v Praze. Nově založená úřední komise v Brně začala zkoumat, zda město nemá zbytečné úřady. Studie poradenské firmy Total Logistics odhalila, že Česko je v tuto chvíli ideálním prostorem pro výstavbu skladišť. Uplynulo 75 let od chvíle, kdy se v Německu dostal k moci Adolf Hitler. Vědci objevili, že hloubková elektrická stimulace mozku může oživit paměť i lidem trpícím senilitou či Alzheimerovou chorobou. Na pulty knihkupců dorazil český Harry Potter a relikvie smrti. V těsné vzdálenosti 500 tisíc kilometrů minula Zemi planetka 2007 TU24 a zamířila k souhvězdí Velké Medvědice.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].