Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Peter Gabriel větrá v archivu

S letošním albem Big Blue Ball se pojí čerstvá zpráva pro české publikum. Zpěvák a dlouholetý organizátor scény world music Peter Gabriel sáhl do svých archivů a sestavil album z nahrávek, které zbyly po multietnických setkáních vybraných muzikantů. Gabriel je organizoval v letech 1991–1995.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Poslouchejte pomalu a soustředěně. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Poslouchejte pomalu a soustředěně. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

S letošním albem Big Blue Ball se pojí čerstvá zpráva pro české publikum. Zpěvák a dlouholetý organizátor scény world music Peter Gabriel sáhl do svých archivů a sestavil album z nahrávek, které zbyly po multietnických setkáních vybraných muzikantů. Gabriel je organizoval v letech 1991–1995. Kolektivisticky pojaté album, které má mnoho účastníků (vedle Afričanů či Asijců i Sinéad O’Connor) a žádného protagonistu, vyšlo už v létě. K nám se dostalo se zpožděním, což není třeba brát s nevděkem. Brněnští Indies totiž nyní začali systematicky distribuovat Gabrielovo vydavatelství Real World Records, které za titulem stojí.

Jako by to byl příběh, v němž se něco dohání. Peter Gabriel sestavuje titul z patnáct let starých studiových sessionů. V době rozvrácené hudební distribuce se Indies spojují s labelem, který má, přiznejme si, svou silnou éru již za sebou. Co si z toho můžeme odnést pro dnešek?

Licence na dobré úmysly

Na konci osmdesátých let otevřel Peter Gabriel vydavatelskou činnost albem Passion. Dvojaký název, Pašije i Vášeň, je soundtrackem ke Scorseseho filmu Poslední pokušení Krista, pro který Gabriel psal a vybíral hudbu. Nedlouho předtím se sešli britští obchodníci a organizátoři, aby dojednali rozšíření nové „škatulky“ pro trh: world music. Real World se pak stal komerčně nejsilnější značkou díky snaze donést k…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].