Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Odpálit nevěřící psy

Literární hit Johna Updikea Terorista (2006) považuje kritika za zásadní román o bushovské Americe. Ovšem román je vřele přijímán od San Franciska po Istanbul proto, že rezonuje se všeobecným pocitem krize západních hodnot.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Ahmedovi je osmnáct, nosí bělostné košile, má dobré známky, uhlazené chování a vůbec nezapadá do bandy barevných teenagerů ze střední školy na newyorském předměstí. New Prospect býval slibné místo pro průbojné imigranty, přívětivé ulice v něm lemovaly stromy. Posledních dvacet se však propadalo do podoby chaotického přistěhovaleckého tábora, zeleň ustoupila autům a levným činžákům a vchody do školy střeží policie. Děti se sdružují do gangů podle původu, pasou, prodávají se, berou drogy. Profesoři po vyučování ujíždějí co nejrychleji a mezi nimi i výchovný poradce Jack Levy, stárnoucí židovský intelektuál.

Jeho osmašedesátnické ideály se dávno rozplynuly ve zklamání a manželské nudě. Všimne si nadaného Ahmeda a chce mu pomoci na univerzitu. Ale nějak se to zvrtne a Jack místo toho začne spát s jeho bohémskou irskou matkou, která Ahmeda kdysi počala s projíždějícím Egypťanem. Dlouho si nevšimnou, že Ahmedovy hodiny islámu nejsou nevinné, že jeho imám mu studium vymluvil a poslal ho řídit náklaďáky pro podezřelou libanonskou firmu. Ahmed znechucený pokrytectvím, špínou a agresivitou New Prospectu je ideální terč pro radikály, kteří slibují zbožným mladíkům rychlou cestu do ráje prostřednictvím sebevražedného atentátu.

Atentátník jako alter ego

Literární hit Johna UpdikeaTerorista (2006) považuje kritika za zásadní román o bushovské Americe. Ovšem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].