Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Hadí a dračí vejce

Rakousko už nějakou dobu není mocnářstvím a k c. k. přístavům na Jadranu je to dneska přes dva státy. Ale koráby do velké míry nahradila letadla a stánky na vídeňském tržišti Naschmarkt přetékají o adventu plody z celého světa.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Předvánoční páchnoucí durian. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Předvánoční páchnoucí durian. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Rakousko už nějakou dobu není mocnářstvím a k c. k. přístavům na Jadranu je to dneska přes dva státy. Ale koráby do velké míry nahradila letadla a stánky na vídeňském tržišti Naschmarkt přetékají o adventu plody z celého světa. Jsou tu třeba bedýnky salaku (latinsky Salacca), který roste pouze v některých oblastech Indonésie a podle šupin se mu říká „hadí ovoce“. Na dalším stánku se tyčí plod chlebovníku (Artocartpus, též jackfruit), velký přes půl metru a tudíž přezdívaný „sloní ovoce“. A je tu také další obří meloun s bodlinami, durian, který není, ale podle této logiky by měl být, nazýván smradlavé ovoce, neboť puch je jeho nejvýraznější rys. A tak dále.

V zelinářstvích českých a moravských zemí takovou opulenci zatím nenajdeme. Ale i tady se každým rokem prodává více druhů cizokrajného ovoce, nejvíc právě kolem Mikuláše a Vánoc.

Tak třeba kaki, konkrétně odrůda kaki persimon, plod chutí připomínající broskev a vzhledem trochu pomeranč a tak trochu rajče, získává v posledních letech v Česku na oblibě. Teď mu hlavní dovozce, společnost Anacoop, dokonce zařídil reklamní kampaň; v pražském metru visí plakáty a časopisy jsou plné receptů na luxusní lahůdky s kaki. Tatáž firma obchoduje také s mišpulemi: to jsou hnědá jablíčka, dříve mimochodem rozšířená po Čechách i Moravě, nyní dovážená. Na ně však reklama ještě nevznikla, takže image mišpulí se nepovznesla a jejich spotřeba je mizivá.

Další módní plod letošního podzimu se hojně konzumuje ve Vietnamu a vietnamští obchodníci mu dělají upřímné osobní promo. Pořádné české jméno nemá, na cedulkách bývá anglické pitaya, jinak též „dračí ovoce“. Přezdívka tentokrát moc nesedí, tento plod kaktusu Hylocereus, růžový se zelenými výrůstky, vypadá spíš jako spartakiádní pomůcka.

Chuť není špatná, trochu jako kiwi, ale forma v tomto případě zvítězila nad obsahem. To je ostatně případ mnoha exotických plodů. Dost často také exotické ovoce trpí tím, že se češe nedozrálé, dlouho se převáží a dlouho leží v obchodě. Takže sny o . Zato však vánoční tabule vypadá, jako kdyby Rakousko-Uhersko naplnilo všechny své koloniální sny a Česko se od něj nikdy neodtrhlo.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 51/2008 pod titulkem Hadí a dračí vejce