Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Nejkrásnější žena Evropy

Český film nemá na svém kontě mnoho světových primátů, ale jeden z nich je pikantní. Díky snímku Gustava Machatého Extase z roku 1932 se ve veřejně přístupných biografech poprvé objevila na plátně nahá žena. Už to by snad vysvětlovalo, proč si v brněnském HaDivadle vybrali právě osud herečky Hedy Lamarr jako předlohu k představení Extase, dalšímu dílu volného cyklu Proměny 20. století.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Trápí mě rušení radiového signálu nepřítelem. - Autor: Martin Zeman • Autor: Respekt
Fotografie: Trápí mě rušení radiového signálu nepřítelem. - Autor: Martin Zeman • Autor: Respekt

Český film nemá na svém kontě mnoho světových primátů, ale jeden z nich je pikantní. Díky snímku Gustava MachatéhoExtase z roku 1932 se ve veřejně přístupných biografech poprvé objevila na plátně nahá žena. Už to by snad vysvětlovalo, proč si v brněnském HaDivadle vybrali právě osud herečky Hedy Lamarr jako předlohu k představení Extase, dalšímu dílu volného cyklu Proměny 20. století. Jenže Hedy, „nejkrásnější žena Evropy“ – jak o ní říkali muži –, nezůstala jen „tou, která se svlékla“ – jak o ní říkaly ženy.

Vyvolávání duchů

Několik let po skandální Extasi už točila v Hollywoodu, kam utekla od svého prvního z celkem šesti manželů. Na jedné party se tam potkala s avantgardním skladatelem Georgem Antheilem, a když z večírku odjížděl, napsala mu své číslo rtěnkou na sklo auta. Jenže Antheil se nestal jedním z těch šesti, měl si totiž s Hedy hodně co říct. Evropskou emigrantku a antifašistku tehdy trápilo rušení rádiového signálu nepřítelem. A už o rok později si Antheil a Lamarr na základě hudebních experimentů nechali zaregistrovat „tajný komunikační systém“. V praxi tento patent sice využilo až americké námořnictvo během karibské krize, ale dnes tvoří jeden z technologických základů veškeré mobilní komunikace od pagerů po bezdrátový internet.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].