Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Náš úkol bude udržet Rusko

Technicky je české předsednictví připraveno. 2200 jednání zná své sály a tlumočníky. Tým velvyslankyně Vicenové funguje evropsky dobře. Praha, Lichtenštejnský palác i obědy v Černínu udělají své, o Krumlově nemluvě. S obsahem je to složitější.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jana Hybášková - Autor: Archiv autorky • Autor: Respekt
Fotografie: Jana Hybášková - Autor: Archiv autorky • Autor: Respekt

Jana Hybášková

(1965) je poslankyní Evropského parlamentu, členkou jeho výboru pro zahraniční záležitosti a podvýboru pro bezpečnost. Byla velvyslankyní ve Slovinsku a v Kuvajtu, jako arabistka se věnuje Blízkému východu. O svém působení v Kuvajtu a o invazi do Iráku napsala knihu Čekání na válku (2004).

Technicky je české předsednictví připraveno. 2200 jednání zná své sály a tlumočníky. Tým velvyslankyně Vicenové funguje evropsky dobře. Praha, Lichtenštejnský palác i obědy v Černínu udělají své, o Krumlově nemluvě. S obsahem je to složitější. Některá předsednictví zažila tsunami, Gruzii, finanční krizi. 80 procent připraveného se zpravidla nepodaří naplnit kvůli aktuálním událostem. Česká republika si předsevzala „Evropu bez bariér“, zprůchodnění Evropy, akcentovala lisabonský proces, konkurenceschopnost a mobilitu i nastartování hodnotícího procesu zemědělské a kohezní politiky. Finanční krize však oslabuje ochotu snížit dotace, vystavit regiony a zemědělce většímu sociálnímu tlaku. Jediný prostor pro „Evropu bez bariér“ by mohl být v opravdové pomoci sociálně vyloučeným, zdravotně a tělesně postiženým. Obrázky z Janova v médiích však ukázaly, že Česko zrovna bez bariér není.)

Klíčovým tématem, které zdědí české předsednictví, je klimaticko-energetický balíček. Češi musejí evropský konsenzus připravit tak, aby na kodaňském summitu za rok mohla Unie spolu s USA nabídnout Číně a Indii jasnou pozici. Do jednání se promítají zájmy poraněného italského automobilového průmyslu, evropských leteckých společností, energeticky náročných výrob, zájmy států, v jejichž energetickém mixu převažuje uhlí, i ambice těch, které vydělají na čisté jaderné energii. Postoje států spoluurčuje energetická bezpečnost, debata o plynovodu Nabucco, o South and Nord Streamu, o finančních problémech Gazpromu, o ruské destabilizaci území, přes které energovody vedou. Další kapitolou je potřeba lepšího regulačního rámce finančních institucí: lepší pravidla likvidity, kapitálová přiměřenost bank, lepší kvalita hybridního kapitálu atd. Přičteme-li námořní operaci u somálských břehů, situaci v Kongu, v Čadu, problémy v Kosovu, nedořešenou Gruzii, nezbývá již prostor pro naplnění české ambice věnovat se Bělorusku a Ukrajině.

S Klausem si to vyřiďte

Francouzi a dnes většina unijních politiků i úředníků by raději Čechům nepředala nic. Nervózní a nepřátelští jsou Barroso i šéfové politických frakcí. Vy, Češi, nám nic neříkejte, nejprve si vyřiďte své s Václavem Klausem. Evropané totiž vědí, co je hlavním úkolem českého předsednictví: udržet Rusko. Vědí, že Klausovi nejde o nic méně než o konflikt mezi evropskou a východní orientací předsednické země, o poškození geopolitického zájmu Evropy. Proto drží palce proevropsky orientovaným Čechům, pravici i levici. Je na premiérovi, aby i doma prokázal, že si evropskou podporu zaslouží. Kritéria té podpory jsou jasná: okamžitě ratifikovat Lisabon, stanovit data vstupu ČR do eurozóny, vypořádat se s pohrdavým postojem ke klimaticko-energetickému balíčku. Dokáže-li to, uhájí Topolánek nejen postavení v čele ODS, ale také proevropskou orientaci ČR, stabilitu Evropy ve vztahu k Rusku. Pak bude české předsednictví úspěšné.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 49/2008 pod titulkem Náš úkol bude udržet Rusko