Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Blogy

Zrovna jsme probírali mírné klimatické pásmo. Řekla jsem jim, že se můžou ptát na to, co je zajímá, že už docela vím, jak to u nás chodí. Asi jsem to neměla říkat...

Ostatní mají smůlu

Zrovna jsme probírali mírné klimatické pásmo. Řekla jsem jim, že se můžou ptát na to, co je zajímá, že už docela vím, jak to u nás chodí. Asi jsem to neměla říkat… Neváhali a začli sypat dotazy. „Kolik je u vás Sluncí?“„Eh?!“ (Obyčejně moje první reakce na jejich otázky…). Nechala jsem si to ještě asi osmkrát zopakovat. Doufala jsem, že jsem otázku špatně pochopila. Bohužel. „Možná, že se to nezdá,“ říkám, „ale jsem ze stejné planety jako vy.“

Na africké poměry jsou třídy téměř prázdné. Díky tomu, ač se to možná po úvodním odstavci nezdá, má naše misijní škola úroveň. Pokud státní školy fungují – tzn. pokud zrovna nestávkují učitelé (jsou-li nějací), tak je ve třídě přes sto žáků. Učitelům, kteří odmítají učit, se ale mnoho vyčítat nedá – ruku na srdce, komu by se chtělo učit 120 studentů a ještě za to nedostat zaplaceno… Profesoři jsou tedy jen na některé předměty. Upřednostňují se třídy, kde se na konci roku dělají závěrečné zkoušky. Ostatní mají smůlu.

bohmova.blog.respekt.cz

Karlův most v opravě?

V opravě možná ano, ale ne v citlivé restauraci. Technokrati k němu přistupují, dle mého názoru, jako ke každému jinému mostu. Tedy rádi by, ale ti mizerní odborníci z řad restaurátorů jim neustále házejí klacky pod nohy. Jako by nevěděli, že smluvní stavební termíny jsou přece svaté, památka nepamátka, že!

Pokud jste potřebovali opravit auto, svěřili jste ho autoservisu? Pokud vás rozbolely zuby, navštívili jste zubního lékaře? Pro brýle jste šli k „očaři“? Ve věci financí jste si nechali poradit ekonomem? Pak jste velcí pošetilci, tedy alespoň podle firmy Mott MacDonald (neplést si, prosím, s hamburgerovou firmou) a památkářů pražského magistrátu. Jak zmíněnou firmu, tak památkáře totiž velmi rozzlobilo, že se k rekonstrukci Karlova mostu (rozuměj k restauraci jedné z nejvýsostnějších památek v ČR, a to minimálně evropské slovutnosti) vyjádřil restaurátor! Kocourkov? Tak nějak.

„Je to hodnocení předpojaté a amatérské. Věnuje se jen manipulaci s kameny, ne opravě jako celku.“ Pravil rozezlený Ondřej Ševců, který má v Národním památkovém ústavu Karlův most na starosti. Ing. Ševců je stavař.

A kdo že je ten amatér, který se drze vyjádřil k výsostně odborné práci stavařů, nemající podle nich chybičku, a pokud nějakou ano, pak jsou to drobnosti, které nestojí za řeč?

ries.blog.respekt.cz

Rumunská procházka

„A museli jsme použít, jak my říkáme, buldozer…“ slyším úryvek hovoru. Dívám se na krajinu. To je Rumunsko s českým přízvukem. Jediná česká kolonie na světě. Banát.

Ladný křivky kopců. Žádný zbytečný špice velehor.

Opuštěná elektrárna v horách. V Ceauşescovejch panelácích stojej na balkoně kozy. Z balkonu upadlo zábradlí, hlavně aby kozy nespadly dolů.

Potom si ale říkám, když tam v paneláku bydlej…

To mi utkvělo v hlavě ze včerejšího příjezdu.

Teď ale odcházíme na procházku.

derer.blog.respekt.cz

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].