Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Proměna pod Sněžkou

Noví lidé na radnicích horských městeček se pomalu začínají bavit se šéfy z Krkonošského národního parku i místními obyvateli o tom, kam by se měl vlastně vývoj ubírat. A jejich rozhovory naznačují razantní obrat k lepšímu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Proměna pod Sněžkou - Autor: Kateřina Malá • Autor: Respekt
Fotografie: Proměna pod Sněžkou - Autor: Kateřina Malá • Autor: Respekt

V Krkonoších to už dlouho vypadá, že se postupně změní v jakési podivné sídliště. Výhled na hřebeny zastiňují shluky apartmánových domů usilujících o image prestižní adresy. Zahraniční turisté utíkají, protože mnohde si drzí číšníci v hospodách účtují za průhledného turka to samé, co jejich o několik stupňů vřelejší alpští kolegové za solidní espreso.

Obava, že se zdejší na české poměry jedinečná příroda stane jen kulisou pro podivné developerské plány, je však asi přece jen trochu předčasná. Dva roky od posledních voleb naznačují podstatnou změnu. Noví lidé na radnicích horských městeček se pomalu začínají bavit se šéfy z Krkonošského národního parku i místními obyvateli o tom, kam by se měl vlastně vývoj ubírat. A jejich rozhovory naznačují razantní obrat k lepšímu.

Krása Horizontu

Jeden z obrazů budoucnosti nabízí pohled do Pece pod Sněžkou. Toto městečko, zřejmě i díky poněkud odlehlejší poloze pro pražskou klientelu, na rozdíl od Špindlerova Mlýna nebo Harrachova, přece jen trošku uniklo stavebnímu rozmachu posledních let. Ale hlavně: radnice v Peci při debatách o budoucí podobě města spolupracuje s věhlasným architektem Romanem Kouckým. Ten je známý jako provokativní zastánce moderní architektury (zároveň ale ve svých zakázkách prokazuje cit pro její kombinaci s historickými stavbami). Nyní v Peci připravuje nový územní plán. A své pověsti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].