0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře9. 11. 20083 minuty

Právo a odposlech

V Česku dodnes platný trestní řád, který určuje, co je trestné a jaké tresty za zločiny hrozí, vymysleli komunisté v roce 1961 a ani polistopadové novely nedokázaly změnit jeho podstatu, totiž že právo má především sloužit na ochranu výsad mocných.

Systém, který řeší, co je v které zemi zakázané, za co jsou tam lidé posíláni do vězení, platí horentní pokuty nebo jsou nuceni sloužit stovky hodin k bohulibým účelům, přežívá někde i staletí a stojí na hlubokých filozofických základech. V Česku dodnes platný trestní řád, který určuje, co je trestné a jaké tresty za zločiny hrozí, vymysleli komunisté v roce 1961 a ani polistopadové novely nedokázaly změnit jeho podstatu, totiž že právo má především sloužit na ochranu výsad mocných. Od nového trestního řádu – který schválili poslanci před deseti dny – se proto čekal zásadní rozchod s touto koncepcí, zákony, kterými se budou řídit i naši pravnuci.

Skupina zapálených právníků napsala před pěti lety první verzi, která si v kvalitě nezadala se západními předlohami. Poslanci ji však neschválili. Stejní právníci pak před rokem dodali sněmovně novou, trochu změněnou verzi.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Přinesla nový duch, zákony postavené především na ochraně lidského života, zdraví a důstojnosti. Právníci dokázali napsat i dobré paragrafy bojující proti novým ekonomickým zločinům. Nový trestní řád umožňuje i daleko razantnější potrestání jednoho z nejbrutálnějších tuzemských zločinů – obchodu se ženami a jejich sexuálního znevolňování.

Do této struktury se ovšem politickým reprezentantům podařilo vplést paragrafy prokazující, že jim v hlavách stále straší mocenské pojetí práva. Příkladem je zákon, který zakazuje zveřejnit policejní informace získané operativním…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc