Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Bič boží na budoucnost národa

Stačilo jednou výjimečně otevřít jednání Rady Českého rozhlasu veřejnosti a hned z toho byl poprask - demonstrace před pražskou budovou rozhlasu a rozčilené protesty v médiích.

Stačilo jednou výjimečně otevřít jednání Rady Českého rozhlasu veřejnosti a hned z toho byl poprask - demonstrace před pražskou budovou rozhlasu a rozčilené protesty v médiích. Pořád však není zřejmé, co vyplyne z jádra konfliktu: útoku Rady ČR na vysílání Radia Wave.

Na co chytit Vlnu

Radio Wave nemá snadný rok. Od září na podnět rady přestalo vysílat analogově, když si radní našli zástupný důvod k zákazu. Přestože radní Dana Jaklová tehdy zdůrazňovala, že samu náplň stanice nekritizuje, nyní emotivně promluvila jako matka strachující se o výchovu šestnáctiletého syna a jeho vrstevníků. Rozhlasový supervizor Radek Vogl totiž upozornil na píseň Swastika Eyes od kapely Primal Scream, kterou zachytil v září. V následné diskusi se radní shodli, že to už přestává všechno: na stanici znějí nevýchovné písničky, dva pořady jsou moderované anglicky a „tahle mimořádná tolerantnost nás už vede k fašismu“, jak uvedl předseda rady, byvší zvukový mistr a tajně vysvěcený kněz Jiří Florian.

Chcete-li dál bránit Wave, bude vás to stát křeslo – to je delší dobu leitmotiv tlaku, který rada vyvíjí na generálního ředitele Českého rozhlasu Václava Kasíka. I tentokrát ho nechala z jednání odejít s ultimativním požadavkem zákroku proti stanici. Psaný i zvukový záznam jednání uveřejněný obratem na síti vyvolal reakce v médiích i u publika. Už se dočkal i remixu.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].